Ovogodišnji rod maline, prema rečima predsednika Udruženja ‘Eko-voće’ iz Arilja, Boža Jokovića, bio je slabiji nego inače, ali su se, uprkos manjoj ponudi, proizvodači ovog kraja suočili sa poteškoćama oko otkupne cene tog voća.

‘Prvobitna akontna cena bila je 207 dinara, a onda je, na iznenadenje svih malinara, vraćena na 180 dinara, što je neprihvatljivo. Udruženje Eko-voće zalaže se za to da se isplati prvobitna akontna cena za celokupni rod’, izjavio je Joković Tanjugu.

Članovi Udruženja u predstojećem periodu planiraju da osnuju zadrugu koja bi obuhvatila sve proizvodače voća u ariljskom kraju.
‘To bi bio vid sigurnosti za proizvodače voća, koji bi znali gde tačno plasiraju svoje proizvode, jer bi unapred imali plan proizvodnje i otkupa. Ako bismo osnovali zadruge, pronašli bismo nove kupce i novo tržište, a naši proizvodi imali bi siguran plasman u inostranstvu’, kazao je Joković.

On je naveo da je primarni plan ovog Udruženja podizanje novih plantaža voća, po ugledu na proizvodače u Francuskoj i Italiji, koji imaju regulisano navodnjavanje i obezbedene protivgradne mreže.
Osavremenjavanjem i proširenjem proizvodnje maline, putem projektnih aktivnosti i obezbedivanjem povoljnih kredita, ariljski kraj bi unapredio proizvodnju i došao do brenda ovog voća.

Joković ističe da se trenutno pregovara sa kupcima o plasmanu zamrznute maline, da Udruženje trenutno ima izmedu 200 i 300 tona crvenog zlata, a planira se i plasiranje oko 500 tona jabuke na inostrano tržište.
Inače, ovo udruženje se pojavilo na najvećoj trubačkoj smotri u Guči sa širokim asortimanom proizvoda i voćnih prerađevina, a u među njima se našla i jedna pikanterija – pivo sa ukusom maline, koje je privuklo veliku pažnju posetilaca Sabora. Štand ‘Eko voća’ imao je zapaženu prezentaciju i posetu brojnih poznatih ličnosti, među kojima su predsednik Vlade, Ivica Dačić, ministar građevinarstva Velimir Ilić, ambasador Belorusije, predstavnici privredne komore iz Beograda i nekoliko kompanija iz Rusije sa kojima očekuju saradnju, a koji su imali prilike da vide i probaju raznovrsne proizvode ariljskih voćara.

‘Svi su bili oduševljeni kvalitetom naših proizvoda, a to nam daje nadu, jer imamo čvrsto obećanje premijera, Ivice Dačića, da će nam pomoći da dođemo do realizacije osnivanja zadruge i potrebne infrastrukture. U našim nastojanjima pridružila nam se i lokalna samouprava, sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem na čelu, koji je u prisustvu ministra Ilića obećao svu vrstu pomoći, kako bi dobili zaštićeni brend maline i ostalog voća’, istakao je Joković.

Udruženje će se zalagati, naglasio je, za izvoz sveže maline sa najmanje dve sorte, koje bi se plasirale u smrznutom stanju, a ostali deo voća bi išao kao sušen. U planu je i prerada izvesne količine voća u gotove proizvode, koja će se odvijati u okviru novoformirane zadruge. Eko-voće planira brendiranje maline

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">