U Srbiji je registrovano ukupno 178 IPPC postrojenja, a od tog broja do sada je samo sedam postrojenja dobilo integrisanu dozvolu, dok je oko 80 odsto podnelo zahtev za izdavanje, istaknuto je na ekološkom savetovanju na Tari

Na Tari je od 11. do 13. marta organizovano drugo savetovanje “Zašita životne sredine i održivi razvoj”, a tema o kojoj se raspravljalo nosila je naziv “ Energetika i rudarstvo“. Na savetovanju su predstavljeni razvojni programi i projekti, primena zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine, planovi upravljanja industrijskim otpadom u termoelektranama, naftnoj i petrohemijskoj industriji, upravljanje opasnim otpadom, procene uticaja na životnu sredinu, kao i primena novih tehnoloških rešenja, koja doprinose zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

Skup je otvorila Ljiljana Tanasijević, projekt menadžer u Privredne komore Srbije i istakla značaj u sprovođenju zakonskih regulativa i Direktiva EU u procesu dobijanja integrisanih dozvola IPPC u cilju kontrole i sprečavanja industrijskog zagađenja, sprečavanja hemijskih udesa i uspostavljanja EMAS sistema, kao i određivanje najbolje dostupnih tehnika, što je i obaveza IPPC operatera. Ona je ukazala da je u Srbiji registrovano ukupno 178 IPPC postrojenja, a od tog broja do sada je samo sedam postrojenja dobilo integrisanu dozvolu, dok je oko 80 odsto podnelo zahtev za izdavanje dozvola, pa je neophodno produžiti rok za njihovo dobijanje.

U okviru savetovanja organizovan je okrugli „Implementacija integrisane dozvole u industrijskim postrojenjima – principi i mogućnosti“. Savetovanju prisustvuju predstavnici PD TENT-a, Obrenovc, PD TE KO iz Kostolca, JP EPS-a, Elektroprivrede BIH, HE Đerdapa, Rudnika i TE Ugljevik, JP PEU Resavice, Rudarski institut,Beograd, HE Dabar doo,Trebinje, Geološki zavod Srbije, NIS Naftagas Novi Sad, Beogradske elektrane i Tehnički institut iz Bijeljine. U radu ovog skupa na Tari učestvovali su i eksperti iz Holandije, Italije i Mađarske.

M. Nedić

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">