Srbija ne treba da popušta pred zahtevima Svetske trgovinske organizacije (STO) da odobri ulazak genetski modifikovanih proizvoda i semena (GMO) na domaće tržište, jer bi to bilo štetno po zdravlje građana i ugrozilo bi domaće proizvođače i resurse, ocenili su danas stručnjaci u izjavama Tanjugu.
Srbija ima sačuvano zemljište, vodu i vazduh i treba da uzgaja domaće sorte i hibride, kao i rase stoke koje nisu genetski modifikovane, istakao je direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović.

Direktor Cvijanović je podvukao da su pojedine parcele u Srbiji „devičanski čiste, jer nikada na njima nisu upotrebljavana veštačka đubriva i zaštitna sredstva“.

Cvijanović je naglasio da Srbija ne treba da popušta pred zahtevima STO ili bilo koje druge regionalne ili svetske organizacije koja uslovljava članstvo sa ulaskom proizvoda ili semena GMO.

„Treba zaštiti domaće kreacije sorata, hibrida i rasa domaćih životinja, a striktno kontrolisati ulazak semena i svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“, poručio je Cvijanović.

Dr Irena Baret iz građanske inicijative „Za Srbiju slobodnu od GMO“ kazala je da ne treba dozvoliti uvoz GMO u Srbiju, što je uslov za ulazak u STO, jer su vodeći svetski naučnici utvrdili da takva hrana nije zdrava za ljude.

„Pitanje je kome je namenjena ta uvezena genetski modifikovana hrana, ukoliko znamo da ona izaziva 65 teških bolesti“, podvukla je Baret ispred inicijative koja okuplja oko 10.000 članova.

Baret je postavila pitanje i šta će biti sa domaćim proizvođačima, jer će uvoz takve robe doneti neravnopravnu konkurenciju.

„Naš seljak koga ova zemlja treba da podrži, neće moći da izdrži neravnopravnu konkurenciju, a građanstvo će kupovati ono što je jeftinije“, upozorila je Baret.

Prema Baretovoj, „ukoliko će ta hrana da izazove bolesti i uništi našeg poljoprivrednika, nama to ne treba“.

„Srbija ima sve što je potrebno da hrani tri puta više stanovništva nego sada, nemamo nijedan ekonomski razlog da prihvatimo ovako nešto“, naglasila je Baret.

Baret je na kraju istakla i da su domaći semenarski instituti među najboljima u svetu i zapitala se iz „kog razloga treba sve to da uništimo“.

Izvor:Tanjug

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 6.161

    Srbija ima dovoljno hrane da ishrani svoje stanovnistvo, i da prodajom viska hrane podmiri duge potrebe svojih stanovnika. Ne postoji nijedan ljudski, naucni ni bilo kakav razlog da unistimo ono najbolje sto imamo a da prihvatimo ono sto ce sigurno da nam nanese stetu

Odgovor na: Eksperti: Ne dozvoliti ulazak GMO u Srbiju

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">