Reklama

Izvor:(Biznis)

Prema navodima Zavoda za zaštitu životne sredine, 25 odsto svih država na svetu zabranilo je upotrebu plastičnih kesa ili povećalo njihove cene, dok je i Evropska komisija izgleda na pragu da ih izbaci iz upotrebe.

Ako je suditi po rečima evropskog komesara za životnu sredinu Janeza Potočnika, može se zaključiti da je plastičnim kesama odzvonilo. „Preispitujemo sve mogućnosti, pa čak i zabranu upotrebe u EU“, rekao je Potočnik prošle sedmice. Statistika pokazuje da stanovnik EU svake godine upotrebi prosečno oko 500 kesa od kojih većinu samo jednom. Svakodnevno nas u supermarketima na kasama prodavačice pitaju da li želimo plastičnu kesu. Vrlo često nas ni ne pitaju nego nam kupljene stvari pakuju u istu tu kesu. Kese često završavaju u đubretu, ali i u prirodi gde njihovo razgrađivanje traje stotinama godina. Upravo to bi EU htela da spreči i spremna je da uvede zabranu prodaje plastičnih kesa.

U Sredozemnom moru pluta oko 250 milijardi plastičnih otpadaka čija ukupna masa iznosi 500 tona. Velika opasnost preti od malih plastičnih otpadaka, upožorio je Heribert Vefers, referent u Zavodu za zaštitu životne sredine. „Ne radi se samo o ogromnim plutajućim površinama smeća nego, pre svega, o malim plastičnim otpacima, koji nam prave probleme jer ih u pojedinim delovima ima više od planktona. To znači da ih ribe gutaju i u sebi imaju više plastike nego planktona. Postoji opasnost da morske stvorenja uginu od gladi sa punim stomacima“, izjavio je Vefers. Plastika predstavlja veliku opasnost i za morske ptice koje mogu da se zapetljaju i uguše. Osim toga, proizvodnja plastičnih kesa troši dragocene resurse, objasnio je Stefan Gabrijel Haufe iz Savezne agencije za zaštitu životne sredine.

On je dodao da se „plastične kese prave od nafte, dakle sirovog materijala, koji bi u jednom trenutku mogao da nestane. To znači da smanjenom upotrebom plastičnih kesa čuvamo te resurse. Nemci to već sada rade. Sa 60 upotrebljenih kesa godišnje po glavi stanovnika, Nemci troše upola manje plastičnih kesa od Australijanaca. Pri tom, Nemačka ima veoma dobar sistem za reciklažu. U svakom slučaju, zabrane su svrsishodne ako postoji odgovarajuća alternativa. Tako su u Italiji plastične kese zabranjene i zamenjene biorazgradivim kesama. Nemački stručnjaci nisu pristalice tih mera zato što te kese nisu zaista ekološke jer njihovo razgrađivanje takođe traje 100 godina. Savezna agencija za zaštitu životne sredine u Nemačkoj protivi se zabrani upotrebe plastičnih kesa i predlaže da se apeluje na potrošače da plastične kese zamene sa platnenim torbama.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">