Izvoz živih svinja, svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, trajao je samo 14 dana po ulasku te zemlje u Evropsku uniju, pa je ponovo stopiran kao što je bio i prethodnih osam godina, jer su podizvođači koristili vakcinu protiv svinjske kuge koja je u EU zabranjena.
Izvoz je ponovo zaustavljen, jer Hrvatska nije sprovela monitoring nad virusom aujeckim (koji napada centralni nervi sistem), piše „Glas Slavonije“, a prenosi Tportal.

Tako je hrvatski izvoz svinja ukinut praktično i pre nego što je počeo, a pitanje je koliko se proizvođača u te dve nedelje uopšte snašlo i izvezlo živih svinja.

Predsednik Središnjeg saveza udruženja uzgajivača svinja Hrvatske (SUS), Stjepan Kušec, tvrdi da izvoz nije trajao ni 14 nego samo sedam dana, jer se prve sedmice nije znalo kakav papir treba napisati.

„Iako je država znala da mora sprovesti monitoring nad aujeckim, nismo ga sproveli, pa tražimo da se hitno uradi, kako bi i naši proizvođači bili ravnopravni s ostalima na tržištu EU“, kaže Kušec.

On navodi da službe u resornom ministarstvu nisu vodile dovoljno računa, pa je izostala je sveobuhvatna priprema.

Kušec je takođe izrazio sumnju da to nekome odgovara, pre svega jakom uvozničkom lobiju, dodajući da je „još veći problem što sada nema novca za sprovođenje monitoringa, što koči nastavak izvoza“.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">