Izvor: PKS

Na Zemlji će 2012. godine biti oko sedam milijardi stanovnika. Sve veći broj gladnih moći će da se hrani iz vodenih njiva. U Srbiji se traži donošenje zakona o ribarstvu

Danas na Zemlji živi oko 6,8 milijardi stanovnika, a za dve godine biće ih oko sedam milijardi. Pošto je danas više od 800 miliona gladnih, predlog je da će ta gladna usta moći da dobiju hranu iz vodenih njiva, jer je u stalnom porastu proizvodnja ribe. Govoreći na sednici Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije (PKS) o ribarstvu u svetu profesor dr Zoran Marković je naglasio da na zemljinoj kugli danas ima 340 vrsta ribe i da se godišnje proizvede oko 52,5 miliona tona u vrednosti 100 milijardi dolara. Proizvodnja ribe je u stalnom porastu, što dokazuje činjenica da je 1950. godine proizvodnja iznosila 12 miliona tona. Sa njom se danas, pa i u budućnosti mogu hraniti mnoga gladna usta.

Najveći proizvođač ribe, čak 65 odsto svetske proizvodnje nalazi se u Kini. Kada je reč o potrošnji ribe u 2008. godini potrošnja po stanovniku u svetu je iznosila 17,1 kilograma godišnje, dok je to u Srbiji oko sedam kilograma, naglasio je Marković. U Evropi je 2008. godine bilo proizvedeno oko 650.000 tona ribe, dok je prosečna godišnja potrošnja po stanovniku 21,4 kilograma. Evropska unija je i veliki uvoznik ribe, pa godišnje u nju stigne 1,65 miliona tona ribe, dok se istovremeno i izveze oko 100.000 tona, podvlači Marković.

Zapostavljena vrsta u uzgoju ribe je šaran, a njegova potrošnja u Srbiji se procenjuje na oko 8.000 do 10.000 tona godišnje. Inače, u Srbiji danas ima oko 12.000 hektara ribnjaka, pa imajći u vidu uvoz ribe u EU, to predstavlja i veliku šansu za uzgoj i izvoz ove, ali i drugih vrsta ribe. Inače, Srbija je nekada izvozila čak 10.000 tona ribe, a 2007. godine to je bilo samo 414 tona. Istovremeno ona je te godine i uvezla čak 34.000 tona ribe. Inače, proizvodnja ribe u Srbiji sad iznosi oko 15.000 tona što je gotovo tri puta više nego 1999. godine. Dakle, EU je gladna našeg šarana, samo ga treba proizvesti, lepo upakovati i izvesti, naglašva Marković.

Po rečima samostalne savetnice u PKS mr Mirjane Miščević, da bi se poboljšalo ribarstvo u Srbiji, proizvođači su na sednici Grupacije u PKS zatražili da se donese hitno zakon o ribarstvu. Zatim da se mnogi problemi reše, između ostalog da PDV za hranu za ribe bude osam odsto, zatim da se vodni doprinos plaća po hektaru, a ne po kilogramu proizvedene ribe kao i da ova privredna grana dobija novac iz Agrarnog budžeta, što znači da ribarstvo bude ravnopravna grana stočarstvu. Da bi se to ostvarilo, već prilikom rebalansa, ali i kreiranja budžeta za 2011. godinu ribari su iz PKS zatražili hitan prijem kod ministra poljoprivrede u Vladi Srbije dr Saše Dragina.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">