Od ukupno 25 kontrolisanih sokova koji se prave u pogonima deset fabrika, četiri proizvoda od dva proizvođača nemaju procenat voća koji je naznačen na deklaraciji, utvrdila je poljoprivredna inspekcija. Uzorkovanje i kontrola izvršeni su tri nedelje nakon što je jedno udruženje potrošača samostalno uradilo analize i utvrdilo da su tri proizvođača isporučivala sokove ili nektar koji ne odgovaraju deklaracijama.

Inspekcija je praktično potvrdila njihove analize, a koji su sokovi u pitanju i da li će proizvođači snositi posledice, znaće se nakon okončanja upravnog postupka. To se očekuje za desetak dana, jer su proizvođači zatražili superanalizu uzoraka.

– Preliminarni rezultati pokazali su neispravnosti u četiri uzorka, dok je kod ostalih sadržaj voća jednak onom navedenom na deklaraciji. U ta četiri slučaja, nađena kod dva proizvođača, procenat voća u nektaru je niži za sedam do osam odsto nego što je navedeno. Rezultati su preliminarni jer stranke imaju pravo da traže superanalizu, koja traje duže, a imena proizvođača spornih sokova biće poznata po završetku upravnog postupka – kazao je za Danas Nenad Vujović iz poljoprivredne inspekcije.

Prema podacima koje je objavila Nacionalna organizacija potrošača, sporne sokove proizvodili su u kompanijama Duge fruit, Takova iz Gornjeg Milanovca i Vino Župa iz Aleksandrovca. NOPS je tada osim inspekcije o rezultatima analiza obavestio i sve velike trgovinske lance. Reagovao je samo Univereksport povlačenjem svoje robne marke „baš-baš“ i Delez, koji je to isto učinio sa sokovima svoje privatne robne marke „365“ proizvedene u fabrici Duga fruit, a takođe je raskinuo ugovor sa tim proizvođačem.

– Rezultatima poljoprivredne inspekcije su potvrđeni naši nalazi, osim jednog proizvođača. Traženje superanalize je samo odugovlačenje i dalje obmanjivanje potrošača. Nadam se da će nadležni imati više osećaja za ispitivanje kvaliteta i brendiranje Srbije. Potrebno je da na tržištu postoji ozbiljnost, ne možemo da varamo na kvalitetu i obmanjujemo potrošače. Da ne bih poslao pogrešnu poruku, naglasiću da naše tržište ima jako dobre i kvalitetne sokove, ali su tu i neki proizvođači kojima nije mesto u proizvodnji sokova – rekao je našem listu Goran Papović, predsednik NOPS.

Organizacije potrošača zahtevaju i da se firme koje plasiraju sporne sokove kazne, što se, kako tvrde, retko desi, iako iz Ministarstva poručuju da će „ukoliko se utvrde nepravilnosti, proizvođači snositi zakonom predviđene sankcije“. I druga udruženja potrošača potvrđuju da su ovakve i slične nepravilnosti dugo prisutne na našem tržištu, i ističu da je neophodno kazniti nesavesne proizvođače.

– Slučajevi sa netačno deklarisanim proizvodima nisu ništa novo, bilo ih je i ranije u nekim našim nalazima. Razlog što se i dalje ponavljaju je to što se ne pridaje dovoljan značaj zloupotrebi te vrste, a nadležne institucije imaju previše tolerantan odnos prema proizvođačima koji obmanjuju kupce. To je neosnovano sticanje profita i time se nanosi velika šteta i potrošačima i drugim proizvođačima – istakao je Petar Bogosavlević iz Pokreta potrošača.

Autor: I. Nikoletić
Izvor: danas.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">