Reklama

Indeks cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivrede Ujedinjenih nacija (FAO) u padu je četvrti mesec i u avgustu je dostigao najniži nivo od juna 2012.

Kako je navedeno u izveštaju FAO, indeks koji pokazuje mesečno kretanje svetskih cena osnovnih prehrambenih proizvoda, bio je u avgustu 2013. godine 201,8 poena, što je za četiri poena ili 1,9 odsto manje nego u julu. U odnosu na avgust prošle godine niži je za 11 poena ili 5,1 odsto, preneo je Itar tas.
Pad indeksa prošlog meseca je izazvan uglavnom stalnim smanjenjem svetskih cena žitarica i uljarica. Za razliku od njih, cene mlečnih i mesnih proizvoda i šećera neznatno su porasle.

Indeks cena FAO za žito bio je u avgustu 210,9 poena, što je za 16,4 poena (7,2 odsto) niže nego u julu, a za 49,4 (19 odsto) niže u poređenju sa avgustom 2012. godine.

Oštar pad cena je u vezi sa prognozama snažnog rasta proizvodnje žitarica u svetu i formiranja znatnih rezervi žita.

Indeks cena FAO za biljna ulja i masti bio je 185,5 poena u avgustu, što je 5,7 poena ili tri odsto manje nego u julu. Cene ovih proizvoda u padu su treći mesec za redom.

Indeks mlečnih proizvoda povećan je za 2,8 poena ili 1,2 odsto u odnosu na juli, a za 37 odsto u odnosu na avgust prošle godine, na 239,1 poena. Cene su u poslednjih mesec dana porasle za sve mlečne proizvode koji ulaze u indeksnu korpu, osim putera čija je ponuda u zemljama glavnim snabdevačima tržišta i dalje ograničena.

Indeks cena FAO za meso povećan je za 2,2 poena (1,4 odsto) na mesečnom nivou i dostigao je 175 poena.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">