Globalne cene hrane nisu se značajnije menjale u novembru, nakon rasta iz prethodnog meseca, ali su na godišnjem nivou pale za 4,4 odsto

Globalne cene hrane nisu se značajnije menjale u novembru, nakon rasta iz prethodnog meseca, ali su na godišnjem nivou pale za 4,4 odsto.

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera) neznatno je pao prošlog meseca, na 206,3 sa 206,6 poena iz oktobra, navodi Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).
Prošlomesečni oštar pad cena šećera gotovo da je poništio rast cena uljarica, navodi FAO.

\“Ako ne bude nepredviđenih šokova, očekujemo dovoljnu ponudu i relativno stabilnu tražnju koje bi trebalo cene da održe na sadašnjem nivou ili ih neznatno smanje u narednih šest meseci\“, rekao je za Rojters ekonomista FAO Abdolreza Abasijan.

Cene hrane su skočile tokom leta 2012, zbog velike suše u SAD, ali su se očekivanja da će se proizvodnja žitarica značajno oporaviti uticala na ovogodišnje cene.

FAO očekuje da će zalihe žitarica u svetu na kraju sezone iz 2014. porasti za 13,4 odsto u odnosu na 2013, na 572 miliona tona.

Cenovni indeks FAO je trenutno 14 odsto niži u odnosu na maksimum zabeležen u februaru 2011, navodi Abasijan, dok su cene žita i šećera niže za 26 odnosno 40 odsto u odnosu na rekrod iz 2011.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">