Reklama

Svet se približio još jednoj krizi hrane, upozorio je generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Žak Dijuf, zalažući se za uvođenje propisa kojima bi se suzbile aktivnosti špekulanata na terminskim tržištima prehrambenih sirovina.

„Visoke cene i njihova nestabilnost će se nastaviti i narednih godina, ukoliko se ne izborimo sa strukturnim uzrocima neravnoteže međunarodnog poljoprivrednog sistema“, izjavio je Dijuf.
U izjavi za tokijski poslovni list „Nikei“, šef FAO je istakao da postoji hitna potreba za „novim merama transparentnosti i regulacije“ da bi se izašlo na kraj s delovanjem špekulanata, preneo je Rojters.
Dijuf je takođe okrivio trgovinske barijere u razvijenim zemljama kao uzročnike poremećaja ravnoteže ponude i tražnje i upozorio na moguću političku nestabilnost kao posledicu krize hrane. U narednih 40 godina biće nužno povećati svetsku poljoprivrednu proizvodnju za 70 odsto, pri čemu u zemljama u razvoju i za 100 odsto, napomenuo je Dijuf.

To podrazumeva da se zvanična globalna pomoć za razvoj poljoprivrede poveća za 44 milijarde dolara, kao i da investicije privatnog sektora u agrar porastu za 60 milijardi dolara – na 200 milijardi dolara godišnje. Taj novac bi, ističe Dijuf, između ostalog trebalo iskoristiti za finansiranje malih radova na regulaciji vodnih resursa, izgradnju lokalnih skladišnih kapaciteta, seoskih puteva, luka za ribarske brodove i klanica u zemljama u razvoju. Nepovoljne vremenske prilike i prirodne katastrofe su pogodile neke značajne proizvođače žitarica, kao što su Rusija i Australija, podstičući strahovanja od manjka hrane, naročito s obzirom na rast tražnje privredno sve jačih mnogoljudnih zemalja kao što su Kina i Indija. U januarskom izvestaju FAO navedeno je da su svetske cene šećera i mesa dostigle rekordne vrednosti, dok je indeks cena žitarica ove organizacije (koji obuhvata najvažnija žita – pšenicu, pirinač i kukuruz) dostigao najvišu vrednost od avgusta 2008.

Izvor: http://www.biznisnovine.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">