Izvor: Tanjug

Veliki proizvođači voća i povrća, Španija, Italija i Francuska, zahtevali na današnjem kriznom sastanku u Luksemburgu nadoknade za svoje poljoprivrednike, ljuti zbog ogromnih gubitaka koje trpe nakon što je u Nemačkoj izbila zaraza bakterijom ešerihija koli. Komesar za poljoprivredu EU Dačian Čolos je na početku skupa nudio 150 miliona evra kompenzacija, što su ministri poljoprivrede članica EU listom odbili, ističući da farmeri Unije trenutno gube po 417 miliona evra nedeljno, preneo je AP.

Čolos je potom ponudio veće kompenzacije, čija bi visina trebalo da bude poznata ovih dana, a bile bi isplaćene farmerima tokom juna. Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš napominje da je cena voća i povrća u EU opala za dve trećine i da ovi proizvodi trenutno ne mogu da se plasiraju u Evropi, pri čemu su uzgajivači potpuno nevini u celoj stvari.

Španska ministarka poljoprivrede Rosa Agilar zatražila je da EU ugroženim farmerima isplati kompenzacije u visini 90 do 100 odsto gubitaka, što je Čolos odbacio kao nerazumno. Komesar za zdravlje EU Džon Dali je na današnjem skupu opomenuo Nemačku da više ne istupa u javnosti sa preuranjenim i netačnim zaključcima o izvoru zaraze jer time unosi strah u stanovništvo, a proizvođačima voća i povrća nanosi ogromne štete.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">