Uz sve probleme i neizvesnosti koje nosi stočarska proizvodnja, farmerima na putu do konačnog kupca stoje i prerađivači. U zemljama s razvijenom poljoprivredom takvih prepreka gotovo da i nema, dok će se u Srbiji još morati čekati na veći uticaj farmera na prerađivače.

Sve da farmeri imaju samo probleme u štali, ova godina nije laka. Zbog suše nedostaje hrane, a proizvođači su u sve većim problemima, tvrdi proizvođač mleka u Zmajevu Josip Murgač. Uz to, nemaju ni razumevanje nadležnih, upozorava Murgač

„Ne znam da li ću izdržati do jeseni sa 20 muznih grla. Imam sada i teladi i priplodnog materijala, pa sumnjam da ću zbog situacije sa hranom ali i sa tim kako je država uredila zakon o podsticajima održati proizvodnju. Mali farmeri nemaju način da opstanu“ tvrdi Murgač.

Ni kao udruženje farmera ne možemo da se suprotstavimo monopolistima na tržištu, žali se ovaj poljoprivrednik i naglašava da im je neophodna veća pomoć države

„Da bi se napravila mlekara i da bismo bili nezavisni od monopolista, mi smo kao Asocijacija stočara Vojvodine prošle godine tražili da nam se pomogne. Međutim, od toga za sada nema ništa“ zaključuje on.

U slučaju da država i prepozna prerađivače kao monopoliste, njihovo kažnjavanje ne znači nadoknadu štete farmerima, tvrdi predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

„Na našu veliku žalost, bilo koja odluka koja se odnosi na zloupotrebu položaja kompanije „Salford“ ili „Imleka“ u odnosu na proizvođače ne odnosi se direktno na nas. Mi u ovom procesu nismo u mogućnosti bili ni na koji način da naplatimo izgubljenu dobit za sve godine. Takođe, ta kazna, odnosno novčani iznos, koji je „Salford“ morao da isplati državi, opet se nije prelio na nas proizvođače. Stav proizvođača je da oni nisu zadovoljni tim ugovorima, jer ih pre svega niko nije pitao, a mi smo jedna od dve strane u celoj priči“, objašnjava Sanja Bugarski.

Da bi izbegli posrednike na tržištu, u poljoprivredno razvijenim zemljama farmeri su većinski vlasnici prerađivačkih kapaciteta. I tamo su, naravno, prošle decnije dok farmeri nisu preuzeli prerađivačku industriju, objašnjava predstavnik Privredne komore Srbije Milan Prostran

„U mlekarama, pa naravno i klanicama, kada je u pitanju Danska ili Holandija učešće farmera u vlasništvu je od 85 do 90 odsto. Preuzimanje, farmeri su gradili više od 70 godina. Tamo je taj proces ubrzan 60 tih godina prošlog veka, ulaskom u Evropsku uniju“, kaže Prostran.

I mi ćemo, tako, još čekati da farmeri postanu vlasnici prerađivačkih kapaciteta. Velika nada je najava renesanse zemljoradničkih zadruga, koje bi mogle da izgrade i mlekare malog i srednjeg kapaciteta. Dok se to ne desi, veliki prerađivači određivaće cenu sirovina farmerima, ali i to koliko će gotov proizvod koštati u prodavnicama.

Izvor: RTV, Autor: Stevan Davidović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">