Reklama

Ministarstvo poljoprivrede formiralo je radnu grupu koja će utvrditi stepen zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza aflatoksinom, a javnost će sledeće nedelje biti obaveštena o rezultatima ispitivanja, izjavio je danas državni sekretar u tom Ministarstvu Dejan Krnjajić.
On je istakao da će biti kontrolisan jako veliki broj uzoraka, kako iz državnih skladišta, tako i od svih velikih proizvođača, a vanredni monitoring će biti finansiran iz budžeta Republike Srbije.

„Svi oni, kod kojih je ustanovljena povećana koncentracija aflatoksina, moraće da sprovedu određene mere, a država će vrlo rigorozno da izađe na kraj sa svima onima koji su ugrozili bezbednost stanovništva“, rekao je Krnjajić novinarima, u pauzi nacionalne konferencije posvećene svinjskoj kugi i besnilu.

On je podsetio da su, prema novom Zakonu o bezbednosti hrane, sami proizvođači odgovorni za bezbednost proizvoda i dužni da sami šalju uzorke laboratorijama, a ne da čekaju da kod njih dođe državni inspektor.

Krnjajić je ukazao da slučaj zaraženog kukuruza u Srbiji nije izolovan, već da se sa njim suočavaju i zemlje u regionu, zbog ovogodišnje suše. On je objasnio da je zbog velike suše došlo do pucanja omotača kukuruza, koji je zbog toga bio više prijemčiv za gljivice i na taj način je došlo do produkcije aflatoksina.

On je rekao da je preduzeće za kontrolu kvaliteta, koje je utvrdilo prisustvo tih toksina, bilo dužno da najpre obavesti Ministarstvo o tome, kako bi država preduzela odgovarajuće korake, a ne da putem medija plasira tu informaciju, pritom menjajući stepen zaraženosti.

Mediji su krajem prošle sedmice preneli informaciju da je u laboratorijama preduzeća za kontrolu kvaliteta „SGS Srbija“ iz Beograda, utvrđeno prisustvo afla-toksina i da je na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda bezbedna za ljudsku upotrebu.

„SGS Srbija“ kasnije je demantovalo tu informaciju, tvrdeći da je u pojedinim medijima pogrešno interpretirana informacija o stepenu zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza aflatoksinom i istaklo da je skoro 60 odsto ispitanog kukuruza upotrebljivo.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">