Najveće promene u CEFTA regionu nakon ulaska Hrvatske u EU odnosiće se na promet poljoprivrednih proizvoda, ukazali su u Privrednoj komori Beograda (PKB).
Agroprivreda Srbije predstavlja jedini sektor privrede koji ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, a prestanak članstva Hrvatske u CEFTA sporazumu predstavlja izuzetnu priliku, ali i izazove za srpske proizvođače i trgovci, istakli su u toj instituciji.

PKB će, zajedno sa Zadružnim savezom Beograda, 4. jula organizovati i skup na temu „Potencijali i izazovi agroprivrede Srbije nakon ulaska Hrvatske u EU“.

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju doneće kompanijama iz Srbije priliku da se bolje pozicioniraju na hrvatskom tržištu, kao i da povećaju plasman u zemlje CEFTA regiona kao i EU, izjavili su ranije za Tanjug stručnjaci.

Rastu troškovi hrvatskog izvoza

Prema pisanjima hrvatske štampe, kada Hrvatska uđe u EU, izvoz u Srbiju koštaće ih trostruko više, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH, umesto nulte carine, imati 15 odsto davanja, odnosno 10 miliona evra novih troškova.

Najveće promene u regionu dogodiće se pri izvozu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. To se pre svega odnosi na mleko i mlečne proizvode, meso, keks i cigarete, čija će konkurentnost biti smanjena, što predstavlja izuzetnu priliku za srpske proizvođače.

Cigarete, mesni i mlečni i proizvodi konditorske industrije uvezeni iz Hrvatske u Srbiju biće skuplji, jer će prema nekim proračunima, carina na određene proizvode biti povećana sa prosečnih 4,5 odsto na 13,2 odsto.

Tako će, na primer, Srbija prema SSP-u, moći da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine, a može se očekivati da će doći do količinskog smanjenja uvoza hrvatskih cigareta, koje će biti skuplje usled četvorostrukog povećanja carina.

Duvan i proizvodi od duvana će se iz EU uvoziti po carini od 56,7 odsto, tako da će Srbija imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržište.

Ulazak Hrvatske u EU, međutim, donosi i neke nepovoljnosti po Srbiju u pogledu izvoza šećera. Naime, količina šećera iz Srbije koja se plasira na tržište Hrvatske biće uključena u ukupnu kvotu za izvoz šećera u EU koja iznosi 180.000 tona.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">