Reklama

Na sastanku koji je održan u Regionalnoj privrednoj komori Sombor, a kojem su prisustvovali dr Zora Mijačević s Veterinarskog fakulteta u Zemunu, Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Zoran Dragojević iz Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, predstavljena je registracija oznake geografskog porekla somborski sir, kao ime porekla.

Nakon zaštite imena porekla potrebno je završiti i sve aktivnosti vezane za proizvodnju, jer korisnici, da bi dobili ovlašćenje, moraju da proizvode sir na datom geografskom području koji mora da ima sve karakteristike propisane elaboratom nakon čega dobijaju sertifikat o izvršenoj kontroli kvaliteta od strane nadležne institucije.

Nosilac registracije je Regionalna privredna komora Sombor, a svi proizvodjači somborskog sira se mogu registrovati kao ovlašćeni korisnici i koristiti ovo ime.

Izvor: dnevnik.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">