Reklama

Poljoprivrednike ćemo podržati finansijski, pomoći ćemo im u stručnom delu kako bismo ih pripremili za utakmicu sa prerađivačima, ali i za ulazak u EU, jer će tamo zateći visoku konkurenciju farmera, poručio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.
U intervjuu za današnje Novosti on takođe kaže da će dugoročno biti rešen sukob između proizvođača suncokreta i uljara i da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine.

„Obradićemo sve zahteve i dostaviti ih Trezoru Ministarstva finansija. Očekujemo da će nas podržati i da će uspeti da isplate sve subvencije do kraja godine. Nerealno je očekivati da subvencije budu povećane, jer svi znaju kakvi su prihodi u budžetu“, rekao je Glamočić.

Na pitanje da li su domaći proizvođači spremni za konkurenciju iz EU, ministar navodi da je „teško licitirati, ali srednji i veliki će svakako lakše ući u utakmicu“.

„Važno je reći da ćemo raditi na tome da onima koji imaju šansu da uđu u utakmicu sa proizvođačima iz EU pomognemo da budu spremni“, kaže Glamočić.

On se osvnuo i na mogućnost da stranci, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, od 2017. mogu da kupuju zemlju u Srbiji, najavljujući da će ministarstvo uputiti zahtev da se produži taj rok.

„Ministarstvo će sigurno uputiti zahtev da se produži taj rok da ne dođe do prodaje zemlje strancima kako se predviđa do 2017. godine, ali ne znamo da li će biti odobreno, jer to na nivou EU treba da ratifikuje svaka zemlja posebno. Greška je napravljena u prošlosti što na vreme nismo izvršili dobre pregovore“, objašnjava ministar.

Kad je reč o bezbednosti hrane, Glamočić je najavio da su izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane u završnoj fazi nakon čegaa će biti napravljen javni raspis gde će se svi učesnici moći da se jave posle čega će biti određene referentne laboratorije.

„Laboratorija u Batajnici će koordinirati čitavim sistemom. Završili smo nabavku opreme za prvu laboratoriju koja će biti smeštena u Novom Sadu, a počeće da radi u prvoj polovini naredne godine. Do kraja naredne godine ili početkom 2015. proradiće i laboratorija u Batajnici i pokrivaće centralnu Srbiju“, naveo je Glamočić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">