Rusija će dozvoliti komercijalno gajenje genetski modifikovanih poljoprivrednih kultura tek posle višegodišnjeg ispitivanja

Rusija će dozvoliti komercijalno gajenje genetski modifikovanih poljoprivrednih kultura tek posle višegodišnjeg ispitivanja. „U ovom trenutku ministarstvo razmatra metode procene potencijalnih rizika koji mogu nastati prilikom puštanja GMO biljaka, životinja i mikroorganizama u okruženje“, rekao je Itar tasu zamenik ministra poljoprivrede, Aleksandar Petrikov.

Stručnjaci međuagencijske radne grupe za različite procene ocenjuju da će se prvi rezultati ispitivanja semena dobiti tek za 10 do 15 ili 20 godina, precizirao je zamenik ministra.

Rasprava o tome biće završena 2014. godine, kada će na snagu stupiti uredba vlade iz septembra 2013. godine, koja definiše pravila državne registracije genetski modifikovanih organizama, namenjenih za puštanje u životnu sredinu.
Uredba u jednom članu predviđa moguće korišćenje GMO semena u Rusiji za gajenje i kasniju upotrebu uz obaveznu prethodnu registraciju u Federalnoj službi za veterinarskih i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor).

Registracija će se sprovoditi na osnovu metodologije koju trenutno izrađuje radna grupa Ministarstva poljoprivrede, objasnio je Petrikov.

U svakom slučaju, ispitivanja će trajati više godina, jer naučnici treba da prouče nekoliko generacija organizama, naveo je on, dodajući da će istraživanja uključivati i testove za bezbednost modifikovanih organizama na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Kako je ranije javio Itar tas, neki stručnjaci smatraju da bi prvi rod GMO kultura u Rusiji mogao da bude sakupljen 2016-17. godine, jer će proces registracije semena potrajati najviše dve godine. Najprivlačniji za agrobiznis su GMO usevi soje i pšenice.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">