Goran Ješić o rezultatima rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvoNovi Sad, 7. avgust 2013. godine – „Podizanje profitabilnosti i produktivnosti po hektaru, odnosno dominatno ulaganje u kapitalne investicije u vojvođansku poljoprivredu, jeste cilj koji je Pokrajinki sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo postavio pre godinu dana“, naveo je potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić predstavljajući rezultate Sekretarijata na čijem je čelu.
„U proteklih godinu dana otvoreno je pet linija za podršku registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima“, rekao je Goran Ješić. “ Otvorene su linije za: navodnjavanje, podizanje protivgradnih mreža, plastenike, male preređivačke kapacitete i za seoski turizam. Do sada je podeljeno 284 miliona na 420 korisnika, a preostao je još 341 milion dinara. Sredstva su deljena po proceduri kakva se primenjuje u Evropskoj uniji, kako bi naši poljoprivrednici, kada se stvore uslovi, bili spremni da konkurišu za sredstva iz evropskih fodova.

Prema Ješićevim rečima, jedan od najznačajnijih bio je konkurs za nabavku sistema za navodnjavanje. Do sada su potpisani ugovori sa 190 registrovavanih poljoprivrednih gazdinstava za sisteme koji pokrivaju 2,5 hiljade hektara, a do kraja godine pod sistemima za navodnjavanje biće još tri hiljade hektara. Svi korisnici koji su dobili novac od Sekretarijata, imaju potpisan ugovor sa JP „Vode Vojvodine“ i plaćaju naknadu za navodnjavanje. U Vojvodini je, trenutno, 60 hiljada hektara pod sistemima za navodnjavanje.
„Drugi značajan projekat koji smo pokrenuli pre godinu dana jeste podizanje protivgradnih mreža na zasadima voća u Vojvodini. Trenutno je protivgradnim mrežama pokriveno 220 hektara, a do kraja godine biće pokriveno još 150 hektara“, naveo je Ješić dodavši da je za tu namenu planirano 260 miliona dinara.

Za razvoj prerađivačkih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u domaćinstvima do sada je potrošeno 23 miliona dinara od ukupno 67 miliona dinara, koliko potencijalni korisnici imaju na raspolaganju. Ova mera odnosi se, pre svega, na podizanje kapaciteta i konkurentnosti mini-mlekara i mesara, te na usaglašavanje sa evropskim standardima u proizvodnji, u cilju borbe protiv monopola na našem tržištu.

„Za podizanje plastenika do sada je plasirano 17 do ukpuno 63 miliona dinara. Ta mera posebno je značajna za poljoprivredne proizvođače koji rade na malim površinama, gde želimo da povećamo profitabilnost po hektaru“, rekao je Ješić.

Politika ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljiša, kroz mere podsticanja staračkih domaćinstava da svoje zemljište ustupe u arednu mlađim poljoprivrednicima iz njihove sredine – pokazala je veoma uspešnom. Do sada je preko 5,5 hiljada staračkih domaćinstava dobilo ukupno 204 miliona dinara.

Konkurs koji do sada nije dao očekivane rezultate odnosi se na dodelu sredstava lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama za uređenje kanalizacionih sistema i vodovodne mreže, jer je od 190 prijava svega pet bilo pravilno popunjeno. Za ovu konkursnu liniju predviđeno je ukupno 290 miliona dinara.

Ješić je posebno istakao da je prošle godine urađen veliki posao na restruktuiranju vodoprivrede u pokrajini. Prošle godine je investirano preko 1,2 milijarde dinara u uređenje kanlske mreže. Ukupna dužina kanalske mreže u Vojvodini iznosi 22,4 hiljade kilometara, a do sada su rekonstruisani kanali koji su najvažniji za odvođenje i dovođenje vode. Takođe, i prošle godine izdvojena su sredstva za redovnu odbranu od poplava u iznosu od 4 miliona evra.

Ješić je predstavio i Geo-informacioni sistem (GIS), koji podrazumeva generisanje svih resursa – vremenskih, ljudskih, materijalnih i kompletnu dostupnost informacija. Taj sistem se koristi za kontrolu svih konkursa i sredstava koja su dodeljena na konkursu, potom za detekciju setvene strukture, kanalske mreže, kao i za kontrolu uzorkovanja obradivog poljoprivrednog zemljišta.
Ješić se na kraju osvrnuo i na značaj prezentacije potencijala agrobiznisa AP Vojvodine u saradnji sa Fondom za podršku investicija – VIP Fondom, na evropskim sajmovima.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">