Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić i podsekretarka Jelena Čubrilo-Vranac stipendisti su Kohran programa Ministarstva za poljoprivredu SAD na Državnom univerzitetu Kolorada i tim povodom u septembru će boraviti u SAD. Prilikom posete Vašingtonu imaće priliku da se upoznaju sa politikom razvoja poljoprivrede Amerike i da učustvuju u edukaciji kroz razmenu iskustava i stručna predavanja svetski priznatih stručnjaka.

Boravak u Sjedinjenim Američkim Državama obuhvatiće učešće u terenskim posetama i predavanja na Državnom univerzitetu Kolorada (CSU), pri čemu će predavači dolaziti u posete i razgovarati sa stipendistima u okviru Kohran programa na temu američke poljoprivredne politike, američke trgovinske politike, izvoznih strategija, netrgovinskih smetnji, podataka, pokazatelja i informacionih usluga, organizacije poljoprivrednih gazdinstava i ostalih pitanja u vezi sa politikom i trgovinom. Terenske posete i obilasci poljoprivrednih gazdinstava osnažiće ulogu različitih organizacija u programima poljoprivredne politike. Učesnici će imati priliku da vide i iskuse iz prve ruke, kroz terenske obilaske i neformalne razgovore, na koji način američki poljoprivredni proizvođači donose nezavisne odluke o plasmanu svojih proizvoda i ulozi poljoprivredne politike prilikom donošenja ovih odluka, kao i da razgovaraju o problemima sa kojim se susreću u svom radu u pogledu stanja u domaćim agencijama i institucijama. Učesnici će dobiti materijale, knjige i radne materijale u vezi sa pitanjima poljoprivredne politike kao dopunu predavanjima i u informativne svrhe.

Tokom dvonedeljnog programa biće održana serija kratkih predavanja o obrazovnim aspektima komuniciranja i korišćenju softvera za prezentacije. Učesnici će naučiti da izrade sveobuhvatnu prezentaciju o svom iskustvu u okviru Kohran programa. Svrha ovih prezentacija je da omoguće učesnicima da po povratku imaju pripremljen program o poljoprivrednoj politici koji će predstaviti kolegama u svojim matičnim organizacijama. Sesije posvećene komuniciranju omogućavaju predstavljanje i uvod u aktuelne informacione tehnologije pogodne za komuniciranje sa kolegama stručnjacima u oblasti poljoprivredne politike, administratorima i klijentima.
Očekuje se da će deo programa činiti i posete sedištima organizacije USDA/NASS u državi Kolorado, kao i razgovori sa stručnjacima iz američkog Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">