Reklama

Izvor: PKS

Konditorska industrija Srbije proizvede godišnje oko 120.000 tona proizvoda u vrednosti od 500.000 miliona dolara, pa ostvaruje suficit u izvozu i uvozu od 50 miliona dolara. Proizvođači se žale na nerazumevanje Vlade Srbije

Konditorska industrija Srbije u 10 najvećih preduzeća ostvaruje godišnju proizvodnju tešku oko 120.000 tona u vrednosti od 500 milioan dolara. Više od 150 miliona dolara njenih proizvoda izvozi se na svetsko tržište pa se ostvari i trgovinski suficit sa svetom od oko 50 miliona dolara. Zbog toga je ova grana industrije veoma bitna za Srbiju. Međutim, u svojim zahtevima za unapređenje poslovanja ne nailazi na razumevanje od Vlade Srbije. Primera radi to je slučaj sa ukidanejm prelevmana na uvoz mleka u prahu, a industriji je godišnje potrebno između šest i sedam hiljada tona ove sirovine koje nema dovoljno na domaćem tržištu, pa se mora uvoziti oko 1.300 tona godišnje. Ovo je između ostalog istakao sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran za okruglim stolom na temu PERSPEKTIVE KONDITORSKE INDUSTRIJE U REGIONU, koju su organizovali magazin Ekonomist, Privredna komora Srbije i Beogradski salon slatkiša.

Predsednik Grupacije konditorske indsutrije Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić, koji je i vlasnik prifrednog društva za proizvodnju čokolade, bombona i peciva PIONIR u Subotici, ukazao je da je ovo najvitalnija privredna grana u Srbiji, da je izdržala sve teškoće koje su pratile privredu zemlje poslednje dve decenije, ali da joj sad preti duboka kriza, pa čak i smanjivanje proizvodnje. Jer, po njegovim rečima, uzaludna su obraćanja Vladi Srbije da pomogne ovu proizvodnju sa ukidanjem prelevmana na uvoz neophodnih sirovina, kojih nema dovoljno u zemlji. Ti prelevmani ni utiču na poskupljenje domaće proizvodnje što smanjuje njihovu cenovnu konkurentnost u zemlji i svetu. Gotovo svakodnevno se obraćamo nadležnim u Vladi Srbije, tražeći da nam samo stvore ambijent i iste uslove poslovanja kao što ima naša konkurencija u zemlji i svetu, ali još nismo naišli na razumevanje. Kao da imaju cilj da unište i ovaj deo privrede koji pozitivno posluje i ostvaruje suficit kada je u pitanju trgovina sa svetom, naglasio je Aleksić. Da je i kod nas proizvođača slatkiša postalo gorko, najbolja potvrda je činjenica da smo za deset meseci ove godine ostvarili proizvodnju tešku 86.000 tona, što je za deset odsto manje u odnosu na isto vreme prošle godine. Nije dobro što država nema razumevanja za ovu industriju čija je vrednost proizvodnje oko 500.000 evra, a od nje živi oko 250.000 stanovnika Srbije.

Prema mišljenju direktora koncerna BAMBI – BANATA Miroslava Miletića, ova industrija bi imala i bolje rezultate, kada bi država imala više razumevanja, ali i uticala na smanjenje nekontrolisanog uvoza mnogih proivzoda koji su lošijeg kvaliteta od domaće proizvodnje. Primera rado rekao je on, imali smo i nepotreban uvoz žvaka u vrednosti od 27 miliona dolara godišnje.

Direktor KONDIVE Spasoje Spasojević je ukazao na probleme što država dozvoljava slobodan uvoz gotovih proizvoda iz ove branše, a istovremeno otežava uvoz sirovina kojih nema na donmaćem tržištu. Država bi trebala da nas posmatra kao partnere, a ne isključivo kao firme za punjenje budžeta.

Na teškoće u poslovanju konditorske industrije ukazao je i direktor SOKO – ŠTARKA Matjaž Vodopivec, direktor JAFF-e Ratko Kuprešak, direktor Art Ivala Rade Vučićević, Saša Despotovski iz Privredne komore Makedonije, direktor VISPAK-a Goran Kojić i drugi prisutni.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">