Povećanje otkupne cene sirovog mleka koju su najavili prerađivači, neće sprečiti nestašicu u prodavnicama, upozoravaju farmeri. Oni pozivaju državu da hitno interveniše u toj grani poljoprivrede.

Problem sa nestašicom mleka bio je i pretprošle godine. On bi mogao da se ponoviti, a situacija bi mogla da bude još dramatičnija nego tada, upozorava predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović.

„Kad je bila nestašica pa su se bavili nama onako više iz mode i aktuelnosti nego iz suštinske želje da se nešto tu promeni, ali mi smo i onda bili suočeni sa činjenicom da mleka nije bilo pa smo pili nemačko mleko koje je koštalo koliko je koštalo. A mi smo sada u istoj situaciji, koja je sada dramatičnija i lošija po sektor proizvodnje“, kaže Jovanović.

Ko zarađuje na putu od štale do potrošača

Nije teško shvatiti ko zarađuje na putu od štale do potrošača, objašnjava Jovanović. On tvrdi da farmeri nisu ti koji presudno utiču na cene u maloprodajama.

„Ako je prosečna cena UHT mleka između 75-85 dinara, a možda i više, moramo da znamo da mi dobijamo 35 dinara, dok je 50 dinara u sektoru prerade i trgovine“, žali se Jovanović.

Tri dinara malo

S druge strane, Imlek je saopštio da povećava otkupnu cenu sirovog mleka, za tri dinara po litru, sa 36 na 39 dinara. Međutim, to nije dovoljno da budu izbegnute nestašice, tvrdi predstavnica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski. Ona upozorava da nije ugrožena samo isporuka sirovog mleka, već i celo govedarstvo.

„Najavljeno povećanje cena od strane mlekare naravno da neće sprečiti propadanje govedarstva. Takođe, mi očekujemo da država preduzme sve mere koje bi trebalo da ublaže trenutnu situaciji, koja će se verovatno protegnuti i na 2013. godinu. Ukoliko država na usvoji te neophodne mere, koje smo mi predložili, uslediće ne nestašica mleka, već propadanje govedarstva u smislu da Srbija uopšte neće imati proizvodnju mleka“, smatra Sanja Bugarski.

Proizvođači mleka od države očekuju da subvencioniše razliku u ceni hrane za životinje koja je bila početkom godine i one koju sada plaćaju, i koja je zbog suše znatno skuplja.

Uz to, stočari očekuju i da im bude ukinut zakup za državno zemljište u narednoj godini ali i da im se pomogne kod otplate kredita kao i da im se što pre isplate dugovanja iz prethodnog perioda.

Izvor: RTV (Stevan Davidović)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">