Reklama

Zoran Vukadinović, izabran je za predsednika Grupacije proizvođača hrane za životinje, Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije, a njegov zamenik biće Deneš Kemiveš

Za novog predsednika Grupacije proizvođača hrane za životinje, Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije, izabran je Zoran Vukadinović, suvlasnik firme ,,Sto posto“ iz Velike Plane, a njegov zamenik biće Deneš Kemiveš, direktor firme ,,Gebi“ u Čantaviru.

Govoreći o predstojećim zadacima Grupacije proizvođača hrane za životinje, Vukadinović je naglasio da se ona mora angažovati da se ostvare ciljevi koji su zajednički interesi njenih članica. Jedan od bitnih poslova koji predstoje, po njegovim rečima, je donošenje zakona o hrani za životinje, zatim regulisanje uvoza GMO sojine sačme za ishranu životinja. To je značajno zbog budućnosti stočarske proizvodnje u Srbiji, a takođe i zbog njenog članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i članstvu zemalja Evropske unije. Rešavanje ovih problema, znatno bi poboljšalo snabdevenost domaćeg tržišta, a uz to bi se pojeftinila proizvodnja i poboljšala konkurentnost srpskih proizvođača hrane. Sa ulaskom u 2014. godinu, kada će nestati mnoge carinske barijere, opstanak proizvodnje za mnoge proizvođače u Srbiji biće doveden u pitanje. Stočarsku domaću proizvodnju će ugroziti uvoz mnogo jeftinijih proizvoda iz EU. Prisutni su se usaglasili da bi zabrana uvoza GMO sojine sačme, morala vezivati i zabranu uvoza mesa i proizvoda od mleka, jer su uvozni proizvodi poreklom od životinja koje su hranjene GMO sojinom sačmom. Takođe, ističe se da nije isto sejanje GMO sojine sačme sa ishranom životinja istom.

Dosadašnji predsednik Grupacije Dragoslav Milisavljević, vlasnik firme ,,Komponenta“ u Ćupriji, posebno je naglasio da su ovi privrednici, u svim akcijama za rešavanje problema imali podršku Pivredne komore Srbije. On je istakao značaj što su proizvođači hrane za životinje članice Evropske asocijacije proizvođača hrane za životinje FEFAK.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu, Nenad Budimović, upoznao je članove Grupacije proizvođača hrane za životinje o uslovima poslovanja i naglasio da je i za članove ove Grupacije veoma bitno da i dalje treba da budu uz Privrednu komoru Srbije. Po rečima Budimovića, ova Grupacija je jedna od njih 19, koje deluju u okviru Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu, PKS. Angažovanjem kroz rad Grupacije i zajedničkim nastupanjem preko Privredne komore Srbije, lakše će se ostvariti ciljevi, svih pa i ovih privrednika. Bez njihove proizvodnje nema razvijene poljoprivrede. Oni su i izvozno orijentisana delatnost, koja zapošljava značajan broj radnika, rekao je Budimović.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">