Srbija je specifična zemlja jer se nalazi u programu obavezne vakcinacije svinja, istakao je u PKS Nenad Petrović, iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održana je sednica Grupacije veterinarskih službi pri privrednim subjektima koji se bave stočarskom proizvodnjom Udruženja za poljoprivredu prehrambenu i duvansku industirju i vodoprivredu PKS.

Govoreći obeležavanju i evidentiranju svinja u Srbiji Nenad Petrović, iz Uprave za veterinu Ministarstva za poljoprivredu Vlade Srbije, izmedju ostalog je istakao da je Srbija specifična zemlja jer se nalazi u programu obavezne vakcinacije svinja. U ovom poslu elektronske evidencije mi smo još uvek na početku, puno je problema, uhodavamo se, mi farme, ali i pojedinci, vlasnici svinja. Cilj je da se pojednostavi i olakša rad veterinarskih službi u Srbiji. Počev od obeležavanja svinja, evidencije od početka tova pa do klanja, puno je i nepoznanica. Išli smo i gledali kako to rade EU, gde postoje dva kretanja svinja grupno i pojedinačno. Primenili smo naše specifičnosti i opredelili se za – pojedinačno kretanje, rekao je Petrović. Potrebno je da se sve elektronski prati, cilj nam je da se pojednostavi postupak, ali i da se kompletira evidentiranje tako da se u svakom trenutku zna tačan broj svinja u Srbiji. Dakle, evidentiraće se klanje svinja u domaćinstvima, pregledi trihineloskopima, a cilj je da se u svakom trenutku ima približno tačna evidencija svinja. U radu će nam uvek biti cilj da se i materijalno stimulišu pregledi na trihineloskopima. To je i najbolji način i put za farmere da primenjuju zakonske propise, rekao je Petrović.

Na sednici Grupacije razmotren je i Poslovnimk o radu Grupacije i ukazano je šta treba promeniti da bi se unapredio nje rad.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">