Reklama

U Briselu počeo eksplanatorni skrining za pregovaračku grupu – bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja

U okviru pregovora Srbije za članstvo u EU, od 3. do 7. februara 2014. u Evropskoj komisiji u Briselu održava se eksplanatorni skrining – analitički pregled zakonodavstva za Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Privredna komora Srbije organizovale su direktno praćenje sastanaka u Briselu putem video linka, za privrednike, predstavnike civilnog društva, fakulteta, instituta i drugih i institucija.

Uoči početka prenosa, u PKS, Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je da je bezbednost hrane u Srbiji na odgovarajućem nivou ali moramo da uskladimo domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, što je i poenta skrininga. Najveći deo zakona je već usklađen sa evropskim standardima, ali nam predstoji još mnogo toga da poboljšamo, jer jedna trećina zakonodavstva odnosi se na poljoprivredu, dodao je ministar.

Predsednik PKS Željko Sertić, istakao je da je strateško opredeljenje komore, kao najveće asocijacije srpske privrede, da podrži evropske integracije. Izuzetno je važno razumeti i aktivnu ulogu privrede. Potrebno je vreme i tranzicioni period kako bi se ti procesi učinili održivim za privredu Srbije, a veoma je važno učešće privrednika, institucija i akademske zajednice da bi bili jasni i transparentni, naglasio je Sertić.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković navela je da je ovo šesto poglavlje koje se otvara u pregovorima za članstvo Srbije u EU, i direktno prenosi. Skrininzi predstoje do sredine 2015, zbog čega je važno da se javnost informiše na pravi način, kako bi ispravno razumela na koji će način procesi daljih pregovora teći, objasnila je Ćirković.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida rekla je da je hrana u Srbiji dosta bezbedna, ali da je važno u potpunosti usaglašavanje propisa sa standardima EU.
„Standardi EU koji se tiču bezbednosti hrane su izuzetno rigorozni i strogi, od proizvodnje, preko distribucije, prerade do transporta. Ono što je bitno i što moramo da usaglasimo sa EU je ‘Rapeks’ – brzo obaveštavanje o proizvodima koji nisu bezbedni i povučeni su sa tržišta EU“, istakla je Vida.

Autor: D.Vuković
Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">