„Hrana koja se nalazi u prometu je ispitana i zdravstveno bezbedna za stanovništvo“, izjavio je danas ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić i negirao navode medija da se u prometu nalazi na desetine tona mesa uginulih životinja.

„Nema razloga za uzbunu. Sva hrana koja se nalazi u lancu ishrane i koja se prodaje sa deklaracijama, na za to registrovanim mestima, ispravna je i građani mogu slobodno da je konzumiraju“, rekao je Glamočić.

Ministar polјoprivrede je istakao da Ministarstvo ne može da snosi odgovornost za svaki objekat i da inspekcija ispita svaku plјeskavicu.

„Nemamo hilјade inspektora, ali građani mogu da prijave nepravilnosti i mi ćemo reagovati“, rekao je Glamočić i dodao da se u Srbiji radi do desetak puta više analiza hrane nego što to rade zemlјe Evropske unije.

„Kada sam došao na ministarsku funkciju prosečno se radilo oko 150 uzoraka mesečno, a danas radimo više od 1.000 analiza mesečno“, naglasio je ministar polјoprivrede.

„Za slučajeve, kao što je taj u Velikoj Plani, nadležno je Ministarstvo unutrašnjih poslova. To su pojedinačni slučajevi, i to je zloupotreba, a svi koji prekrše zakon i ugroze zdravlјe stanovništva biće procesuirani i kažnjeni“, istakao je Glamočić.

Ministar polјoprivrede je objasnio da životinje koje uginu tokom industrijskog uzgoja, završavaju u kafilerijama, dok na malim gazdinstvima najveći broj uginulih životinja završava na stočnim groblјima, dok je rukovanje otpadom životinjskog porekla na deponijama u nadležnosti lokalnih samouprava.

„Mali je procenat zloupotreba. I Evropska komisija je bila zadovolјna sa procentom uginulih životinja koje u Srbiji završe u kafilerijama“, rekao je Glamočić i objasnio da je napravlјen i model za subvencionisanje otkupa uginulih životinja, koje bi se prikuplјale u manjim lokalnim centrima i organizovano odvozile u kafilerije. Najavio je i da će Ministarstvu energetike biti predložena izmena propisa koji bi omogućio da se uginule životinje spalјuju u elektranama i koriste kao energent, kao svuda u svetu.

Za slučaj u Velikoj Plani ne treba kriviti samo Ministarstvo polјoprivrede, svi segmenti u lancu moraju da rade i sankcionišu takve slučajeve, naglasio je ministar i dodao da problem bezbednosti hrane „nije od juče“, a da je sistemsko rešavanje počelo 2005. godine, ali još nije dovedeno do kraja.

Ministar Glamočić je najavio da će se, po formiranju nove vlade, menjati i Zakon o bezbednosti hrane. Cilј toga je da se u novom zakonu pravilno raspodele nadležnosti i da se tačno zna ko je za šta odgovoran.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">