Reklama

Izvor: PKS

Hitno treba rešavati probleme u stočarstvu Srbije jer ono može da pokrene kompletnu industriju. I pored dobrog roda, kukuruza nema na tržištu

Nakon pola veka postojanja asocijacije, proizvođači hrane za životiunje zauzimaju značajno mesto u oblate poljoprivrede privrede Srbije. Gruapcija proizvođača hrane za životinje danas je organizovana pri Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju Prrivredne komore Srbije (PKS). Udeo hrane za životinje u stočarstvu sRbije je iz,među 60 i 70 odsto, što ne može biti zanemraljivo ističe predsedniokj Grupacije i vlasnik FSH ,,Komponenta’’ iz Ćuprije Dragoslav Milisavljević. Za rešavanje problema nismo naišli na razumevanje ni prijem kod ministra poljoprivrede u Vladi Srbije, ali smatramo da je velika važnost ovog sektora u razvoju stočarstva i ukupnom agraru Srbije, naglasio je on. I pored dosadašnjih zakonodavnih prepreka, koje su se niz godina unazad isticale, a tiču se, pre svega, domaćih proizvođača hrane za životinje, problemi u stočarstvu Srbije moraju da imaju prioritet u rešavanju, jer je to značajna grana koja može da pokrene i kompletnu prehrambenu industriju u Srbiji.

Problem je Srbije što i pored obimnog roda od 6,8 miliona tona kukuruza, danas nije moguće na tržištu kupiti ovu žitaricu, naglašava direktor novosadskog ,,Magna Vita Hol-a’’ Radomir Radaković. Po njegovim rečima iz Srbije nije moguće fizički ni izvesti više od 2,5 miliona tona kukuruza, pa ne bi bilo dobro ni zabranjvati njegov Slobodan izvoz. Jer, zna se da životinje u Srbije pojedu tek oko dva miliona tona kukuruza, a da je fabrikama potrebno još oko 500.000 tona žutog zrna. Inače, komponente ratarskih kultura na domaćem tržištu najskuplje su u regionu, pa u tome treba tražiti uzroke zašto su skupi finalni proizvodi. Inače, ova privredna grana beleži stalan rast proizvodnje, pa je prošle godine proizvedeno čak 765.461 tona, dok je za prvih sedam meseci ove godine proizvedeno 488.486 tona. Pored toga ona je i značajan izvoznik, pa je prošle godine u svet izvezeno hrane za životinje u vrednosti 61,6 miliona dolara, uvezeno je za 53,8 miliona dolara i ostvaren je suficit od 7,8 miliona dolara. Pozitivna kretanja nastavljena su i u ovoj godini, pa je za prvih devet meseci izvezeno u vrednosti 46,2, uvezeno za 27,6 miliona dolara i ostvaren je suficit od 18,6 miliona dolara.

Kako je rečeno, proizvođači hrane za životinje bolji položaj za ovu granu moraju da traže kroz medije. Jer, samtraju da će na taj način nadležni čuti njihov glas. U prilog tome, ukazuju na iskustva iz Evrope, kojoj pripadaju. Jer, naizgled mali segment ,,problemarika’’ stočne hrane pokazuje da ni malo nisu zanemarljivi problemi sa dioksinom, hormonimaiI drugim komponentama. Jer, prema mišljenju proizvođača stočne hrane, mora se uzimati u obzir sagledavanje ishrane životinja, jer je to početna tačka bezbednosti hrane za ljude. Između ostalog, posebno je ukazano na problem da se ne poklanja dovoljna pažnja laboratorijskom sistemu u ispitivanju hrane za životinje, uz naglasak da se određene metode čak ni ne obavljaju u Srbiji. Inače, ova Grupacija je jedna od članica međunarodne Asocijacije proizvođača hrane za životinje i u statusu posmatrača nalazi se na mestu evropske Asocijacije proizvođača hrane za životinje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">