Reklama

Meso i mesne prerađevine iz EU će u Hrvatskoj biti jeftinije i do 40 odsto, piše Večernji list.

Hrvatska prehrambena industrija je na nogama! Ukidanjem carina na hranu iz EU od 10 do 40 odsto, trgovci će police napuniti jeftinijom uvoznom robom. S druge strane hrvatska prehrambena industrija nema prostora za spuštanje cena da bi zadržali tržište.

A da stvar bude još gora, dok se najavljuje pojeftinjenje uvoznih proizvoda, hrvatski Dukat, Vindija i Meggle najavljuju poskupljenje mleka i mlčnih proizvoda od 10 do 25 %, što pravdaju “vrtoglavim rastom ulaznih troškova, posebnoe energenata”.

Trgovački lanci u vlasništvu kompanija iz EU ušli su u oštru kampanju za privlačenje kupaca jeftinijom uvoznom robom pa poznavaoci prilika očekuju pomor hrvatskih kompanija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, pogotovu u proizvodnji mesa, mesnih prerađevina, brašna, ulja, vina, šećera…

I ovaj mesec zaposlenost u industriji pala je 6 % u odnosu na prošlu godinu, a te su grane dosad jedine odolevale krizi. Najveća će se bitka voditi za hranu, jer kod odeće i obuće nema značajnijih promena u carinskom režimu, dok su luksuzni proizvodi već pojeftinili od početka godine.

Država je ukinula 30 % poreza na luksuznu robu kao što su satovi, nakit, krznene bunde i slično, za koje se zasad odobrava 20 do 30 % popusta tek na plaćanje gotovinom.

U trgovini igru zasad vode nemački i austrijski lanci Lidl, Kaufland i Interspar, dok se domaći lanci Konzum, Plodine i NTL još ne istrčavaju i „protivnapad“ čuvaju za leto i jesen. Nakon jeftinijih sladoleda najnovija Lidlova ‘Unija niskih ciena’ donosi tako sniženja suhomesnatih proizvoda za 10 do 17 %, upravo onih od kojih se Hrvatska dosad štitila visokim uvoznim carinama i do 40 %.

Predsednik uprave Koestlina Krešimir Pajić uveren je da će 25 % kompanija u prehrambenoj industriji bankrotirati, 25 % promeniti vlasnika, a opstat će oni koji su ranije izašli na inozemna tržišta.

„Sledi nam primer Mađarske, u kojoj su ulaskom u EU cene hrane pale 30 do 40 %, što je u jednu ruku i dobro jer ljudi kod nas više neće kopati po kontejnerima“, kaže Pajić komentirajući i najnoviju situaciju između Kraša i Kauflanda. Kraš je zatražio od ministara Linića i Jakovine da ga zaštite od izbacivanja njegovih proizvoda s polica tog trgovačkog lanca.

Domaći proizvođači i inače očekuju da inspekcije kontroliše kvalitet uvozne robe.

„Kaufland je jači i od hrvatske države. Što im može jedan hrvatski ministar“, pita Pajić ističući da se u domaćoj prehrambenoj i konditorskoj industriji, nažalost, sve svodi na to imaš li robu i kontakte da je prodaš ili nemaš.

U očekivanju još veće konkurencije na domaćem tržištu, u Koestlinu su sretni što su svoj izvoz povećali na 60 %, jednako kao i varaždinska Koka, koja put do inotržišta gradi gotovo dva desetleća i lani je izvoz povećala dodatnih 7 %. Ali činjenica je da će se, posebno u mesnoj i mlečnoj industriji, teško izboriti sa uvoznim proizvodima poput mesa i mesnih prerađevina, sireva koji su i uz visoke zaštitne carine preplavljivali hrvatsko tržište jer se nisu preduzimale nikakve druge mere da bi se smanjio uvoz.

IZVOR: VEČERNJI LIST

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">