Hrvatska će zbog obaveza prihvaćenih pristupnim pregovorima sa EU u dogledno vrijeme ostati bez jaja jer će proizvodnja jaja rapidno padati pošto će hrvatski farmeri prestajati s proizvodnjom.

Hrvatska zbog propisa EU ostaje bez jaja Razlog je u tome što je oprema u njihovim farmama zastarela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nosilje u kaveznom uzgoju koje su hrvatski pregovarači prihvatili tokom pristupnih pregovora.

Problem je u tome što farme još uvijek imaju stare kaveze, a od 1. jula farmeri u takve kaveze više ne smeju da useljavaju mlade piliće.

To znači da će se u takvim farmama tokom sledećih 12-13 meseci proizvodnja gasiti, ako, naravno, stari kavezi ne budu zamenjeni novima.

Izgledi da će svi vlasnici farma sa starim kavezima do kraja proizvodnje pripremiti zamenu s kavezima koji udovoljavaju propisanim uslovima su minimalni, bolje reći nikakvi.

Razlog je, kažu farmeri, što bi za zamenu starih kaveza novima po jednoj koki trebalo uložiti najmanje 20 evra, odnosni za oko 1,63 miliona koka treba 32,6 miliona evra.

Izvor: Kamatica

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">