Štrudle sa smokvama proizvođača „Žitoprerada DM“ iz Novog Bečeja povučene su iz prodaje zbog nedozvoljene vrednosti ohratoksina koji ugrožava bezbednost hrane.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je protiv proizvođača podneta krivična prijava.

Obaveštenje o nivou iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti (tri mikrograma po kilogramu je dozvoljena granica) je stiglo iz Slovenije, nakon čega je inspekcija Ministarstva obavila preglede.

„Konstatovano je da proizvođač nema sledljivost niti uspostavljen sistem bezbednosti i zabranjeno je dalje prometovanje pomenutog proizvoda. Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše i da svi u lancu hrane moraju odgovorno da rade svoj posao, kao i da kontrola od strane državnih službi mora biti sistemska i sveobuhvatna“, saopštili su.

Poljoprivredna inspekcija je proizvođača „Žitoprerada DM“ iz Novog Bečeja kontrolisala i u januaru ove godine kada je izdato rešenje o otklanjanju nedostataka u pogledu deklarisanja, kao i po pitanju sledljivosti i sistema bezbednosti. Podneta je prijava za privredni prestup zbog deklarisanja.

Poljoprivredni inspektori za bedzbednost hrane godišnje sprovedu više od 4.000 kontrola.

Podsetimo, sa tržišta Evropske unije povučena su dva proizvoda iz Srbije, štrudle i krekeri u kojima su pronađene nedozvoljene količine ohratoksina.

Kompanija Medela iz Vrbasa saopštila je da je od povlačenja štrudle konkurentskog proizvođača iz EU, potražnja za njihovim štrudlama naglo porasla.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">