Reklama

Iako u Srbiji nema „spornog“ mleka koje je povučeno iz Hrvatske, Crne Gore i zabranjen uvoz u Bosni i Hercegovini, poljoprivredna inspekcija u Srbiji uvela je vanrednu kontrolu, a iz udruženja potrošača upozoravaju da je neophodna opreznost prilikom kupovine mlečnih, ali i drugih namirnica.

Iz kompanije za proizvodnju i preradu mleka Somboled koja je saopštila da sporne proizvode – trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od pola litra i „Lagano jutro“ sa 2,8 odsto mlečne masti od litar ne uvozi iz Hrvatske ukazuju da u proizvodnom pogonu u Somboru proizvode sveže mleko koristeći isključivo najkvalitetnije sirovo mleko sa domaćih farmi na teritoriji Srbije. Proizvode redovno kontrolišu kompanije i nadležni organi po nacionalnom programu za praćenje rezidua u namirnicama životinjskog porekla, pa ne postoji nikakva opasnost za domaće potrošače, navodi se u saopštenju te kompanije.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević ukazao je da je, ipak, neophodna opreznost prilikom kupovine namirnica.On je u izjavi Tanjugu najavio je da će to udruženje uputiti inicijativu ministarstvima poljoprivrede i zdravlja da se omogući nastavak programa uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta namirnica i apelovao na potrošače da prilikom kupovine obrate pažnju na deklaraciju istaknutu na proizvodima.

Bogosavljević je, povodom informacija da na tržistu Srbije nije bilo mleka u kome je u Hrvatskoj nađen kancerogeni aflatoksin, rekao da „niko ne bi mogao izričito da tvrdi da takvih proizvoda nije bilo ili da ih neće biti na tržištu Srbije“.“Sada je potrebna maksimalna budnost potrošača, ali i svih učesnika u lancu kada je u pitanju bezbednost i kvalitet hrane“, rekao je Bogosavljević, navodeći da bi potrošaci trebalo da budu oprezniji prilikom kupovine, da obrate pažnju na deklaraciju na proizvodima, kao i da imaju u vidu da iza nepotpune deklaracije postoji potencijalni rizik po pitanju kvaliteta.

Stručnjaci ukazuju da se aflatoksin može pojavoti najčešće na kukuruzu i drugim kulturama koje se koriste kao stočna hrana i to uglavnom u predelima sa vlažnom klimom.

Prodekan za nauku na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu prof. dr Predrag Puđa rekao je Tanjugu da je aflatoksin produkt razvoja plesni i da se može javiti u stočnoj hrani.
„Prošla godina je bila nešto nepovoljnija zbog vegetacije, odnosno smene sušnih i vlažnih perioda. U našim predelima pojava plesni na stočnoj hrani nije tipična, već u vlažnim predelima, u ekvatorijalnom pojasu“, kazao je prof. Puđa.Kako je rekao, pojava je retka, a kontrola stočne hrane na prisustvo toksina u Srbiji je redovna.

Mleka hrvatskih proizvodaca „Dukat“ i „Vindija“, nakon što je u njima pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin povučena su iz Hrvatske i Crne Gore, a Bosna i Hercegovina zabranila je njihov uvoz.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">