Reklama

Izvor: (Biznis)

Očekuje se da će ovogodišnji rod pšenice u Srbiji biti veći od 1,8 miliona tona što će biti dovoljno za domaće potrebe, a preostaće i oko 300.000 tona za izvoz, izjavio je juče predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

„Imaćemo dobru i kvalitetnu žetvu, a u nekim delovima naše zemlje gde su primenjene sve potrebne agrotehničke mere mogu se očekivati i rekordni prinosi hlebnog žita“, kazao je Bugarin.
Po njegovom mišljenju, Ministarstvo poljoprivrede i trgovine će „odreagovati adekvatno i kad je u pitanju i otkup tih tržisnih viškova“, što bi ujedno omogućilo stvaranje dovoljnih rezervi pšenice u Robnim rezervama i izbegavanje špekulativnih posrednika u kupovini hlebnog žita.

Na taj način bi takođe bile sprečene i bilo kakve turbulencije na tržištu pšenice u toku naredne godine, dodao je predsednik PKS. Bugarin je ukazao i na važnost povoljnih vremenskih uslova u vreme žetve, kao i pravovremenog delovanja protivgradne zaštite kako bi bio sprečen gubitak dela roda usled eventualnih elementarnih nepogoda. On je kazao i da je siguran da su rizici bilo kakve vrste u ovom momentu isključeni i da „ćemo imati jednu stabilnu priču kad je u pitanju primarna poljoprivredna proizvodnja i pre svega žetva „. Bugarin je ukazao da će, osim kod pšenice, prinosi svih strnih žita u Srbiji ove godine biti jako dobri i naglasio da je 2011. bila jako uspešna u pogledu opšte primarne poljoprivredne proizvodnje. „Ono što nije dobro, jeste da je strnim usevima zasejano oko 3,5 odsto manje površina nego prošle godine, a pšenicom oko 0,5 odsto“, rekao je predsednik PKS.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">