Reklama

Izvor: Beta

BEOGRAD – Najveća mlekara u Srbiji, kompanija „Imlek“ najavila je da će od utorka 28. juna povećati cene mleka i mlečnih proizvoda od jedan do tri odsto. Menadžerka za odnose sa javnošću „Imleka“ Nevena Veselinović rekla je agenciji Beta da će proizvodi te mlekare poskupeti zbog povećanja cene sirovina i energenata. Ona je istakla da će cena „Imlekovog“ pasterizovanog mleka, koji troši najveći broj potrošača i nakon poskupljenja, biti jeftiniji od konkurencije.

Veselinovićeva nije mogla da precizira kolike će biti maloprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda najveće mlekare u Srbiji, jer to, kako je rekla, zavisi od reakcije trgovaca i koliko će biti marže. U Mlekari „Subotica“, koja je kao i „Imlek“ deo „Denjub fud grupe“, rekli su da će povećati cene, ali da će o poskupljenju proizvoda odlučivati krajem iduće sedmice. Cene proizvoda „Šabačke mlekare“ neće se menjati bez obzira na povećanje cena koje su najavile druge mlekare, rečeno je agenciji Beta u toj mlekari.

Direktor mlekare Zoran Matić naveo je da su cene „usklađene s kupovnom moći građana“. „Do daljeg cene ostaju iste jer moramo misliti i o potrošačima. Mi smo uskladili cene 15. januara i na to poskupljenje direktno je uticala cena proizvođača ambalaže odnosno cena granulata polietilena koju je formiralo svetsko tržište“, rekao je Matić. Trenutna cena bez PDV pasterizovanog mleka „Šabačke mlekare“, sa 2,8 procenata mlečne masti, iznosi 48 dinara a litarskog pakovanja ABT jogurta, sa 1,6 procenata 67,50 dinara.

Mlekara, koja je deo šabačkog koncerna „Farmakom MB“, dnevno preradi 230.000 litara mleka a polovina proizvodnje se izveze na tržišta SAD, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Rusije, Albanije, Azerbejdžana i Makedonije. Mlekara „Mladost“ iz Kragujevca 22. jula je snizila cenu mleka u kesi za 10 dinara po litru, tako da sad litar u veleprodaji košta 45 dinara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">