Reklama

Izvor: PKS
25. jun

U Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura čija primena treba da počne od 1. jula 2010. godine ima delova koji nisu prihvatljivi za proizvođače, pa oni traže hitne izmene

Proizvođači mleka u Srbiji nisu zadovoljni sa Pravilnikom o kvaltietu proizvoda od mleka i starter kultura. Pravilnik treba da počne da se primenjuje od 1. jula 2010. godine pa su proizvođači na radnom sastanku Grupacije mlekarske industrije – proizvođača i prerađivača mleka Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS), zatražili njegove hitne izmene. Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo sa konkretnim Pravilnikom, uz naglasak da ga je radila uska stručna radna grupa, a da treba da ga primenjuje mnogo mlekara u zemlji. Odnosno, posebno je istaknuto da nije bilo dovoljno konsultacija onih koji treba da primenjuju i da sprovode ono što je doneto u Pravilniku.

Tako je na radnom sastanku Grupacije mlekarske industrije PKS dogovoreno da svi koji imaju primedbe, hitno ih dostave matičnoj Grupaciji, koja će ih objediniti i proslediti nadležnom Ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije. Proizvođači mleka su još izrazili i nezadovoljstvo sa načinom javne rasprave, ovog, ali i mnogih drugih dokumenata i pravilnika, jer se ona obavlja i vodi samo preko sajta nadležnog ministarstva. Proizvođači traže da se javna rasprava vodi kako to govori i samo ime, a to je – javno i uz živu reč. Jer, veoma često se dogodi da niko pd proizvođača ni ne zna da je u toku javna rasprava o nekom dokumentu na sajtu.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS Milan Prostran je naglasio da je asocijacija privrede njen servis, te da će objediniti sve primedbe i uputiti ih u nadležno ministarstvo. Konkretan Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura donet je 18. maja 2010. godine. To je samo jedan od 130 pratećih pravilnika koji su doneti na osnovu 15 zakona o poljoprivredi koje je lane usvojila Skupština Srbije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">