Privredna komora Srbije inicirala rešavanje problema nastalih u primeni pravilnika o plaćanju PDV-a na promet sekundarnih sirovina.

Privredna komore Srbije (PKS) inicirala je iznalaženje rešenja problema primene Pravilnika o utvrđivanju sirovina i usluga koje su neposredno povezane sa sekundarnim sirovinama, radi preciznijeg definisanja tih sirovina i različitih tumačenja kod obračuna i plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

Preciziranjem odredbi pravilnika, sekundarnim sirovinama će se smatrati kako otpaci osnovnih i obojenih metala, tako i njihove legure kao i najširi obuhvat proizvoda koji nisu upotrebljivi zbog istrošenosti. Na taj način, sve firme u Srbiji, njih oko 5.000, koje učestvuju u sakupljanju i prometu sekundarnih sirovina kao što su – mesing, bronza, sivi liv, stari električni šporeti, frižideri, akumulatori i drugi neupotrebljivi proizvodi zbog istrošenosti, biće oslobođeni plaćanja PDV.

Privrednici su ukazali da je u prethodnom periodu postojala različita praksa i da su pojedine poreske uprave, prilikom kontrole poreskih obveznika tumačile da, na primer, mesing nije sekundarna sirovina, jer nije naveden u pravilniku koji definiše šta se smatra sekundarnom sirovinom u smislu oporezivanja potrošnje.

Tako su firme koje se bave sakupljanjem i prometom sekundarnih sirovina od gvožđa, bakra, cinka oslobođene plaćanja PDV, dok su one koje bave prometom sekundarnih sirovina od mesinga, bronze, sivog liva dužne da plaćaju porez na potrošnju. Takođe, kada se istrošeni akumulatori za reciklažu uvoze imaju tretman sekundarne sirovine, a kada se prikupljaju na domaćem tržištu za reciklažu, ne tretiraju se kao sekundarna sirovina.

Preciziranjem teksta pravilnika biće otklonjenja različita tumačenja i postupanja u praksi: na isti način biće tretirane sekundarne sirovine u poreskim propisima i propisima koje regulišu oblast upravljanja otpadom.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">