Izvor: (Biznis)

Srbija još izvozi u najvećoj meri sirovine i proizvode u koje nisu ugrađene visoke tehnologije, što čini oko 60 odsto ukupnog domaćeg izvoza, izjavila je danas za Tanjug direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić. U Privrednoj komori Srbije (PKS) upozoravaju da se naša zemlja po inovacijama na najnovijoj listi Evropske unije (EU) nalazi na 29. mestu od 34 zemlje, da je to alarmantan podatak i da bi morali u većoj meri da iskoristimo potencijal koji imamo u toj oblasti.

Poslednjih 10 godina, prema Totićevim rečima, naši stvaraoci su imali svega 28 patenata u Evropskom zavodu za patente, dok je Hrvatska imala toliko patenata u toku poslednje dve godine, a Slovenija samo u 2010. Da bi Srbija mogla da konkuriše sa proizvodima koji imaju veću cenu na tržištu i u koje je više ugrađeno znanje, a ne rad, treba da zaštiti svoja nova tehnička rešenja na evropskom tržištu i pokuša na taj način da izvozi proizvode ili da ustupi licencu“, kazala je Totićeva. Ona je istakla da su inovacije veoma značajne i da je 30 odsto svetske ekonomije zasnovano na znanju i novim tehnologijama, što je rezulata velikih ulaganja u nauku. Na primer u 2008. je 1,1 trilion dolara u svetu uloženo u nauku, a 1996. je to bilo oko 500 milijardi dolara“, rekla je direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu dodajući da svako ulaganje u nauku dovodi do inovacija, koje predstavljaju primenjena znanja u proizvodnji.

To je ono što našem društvu nedostaje – spona između nauke i privrede nije u dovoljnoj meri uspostavljena“, rekla je Totićeva. Zavod za intelektualnu svojinu zbog toga promoviše sistem evropskom patenta, kazala je ona i podsetila da je Srbija 1. oktobra 2010. postala članica Evropske organizacije za patente, čime se otvara mogućnost da se stekne zaštita na jednostavniji način. Totićeva je izrazila očekivanje da će to dovesti do porasta broja prijava patenata u Evropskom zavodu za patente. Ona je rekla da Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj podstiče patentiranje i da je država zakonom zagarantovala da 50 odsto dobiti od pronalaska ide pronalazaču, kao fizičkom licu, ističući da je to vrlo stimulativno i da bi trebalo da dovede do povećanja korišćenja patenata.

Što se tiče sudova, Zavod za intelektualnu svojinu je sa Pravosudnom akademijom sklopio sporazum o saradnji u cilju obučavanja sudija u oblasti intelektualne svojine. Problem je u tome što se sada 49 sudova bavi ovom oblašću, a radi se o sporovima koji obuhvataju oko pet procenata svih sporova koji se vode“, kazala je Totićeva. Zbog toga sudije nisu u prilici da steknu iskustvo i znanje o intelektualnoj svojini, pa je predloženo da se smanji broj sudova koji će se time baviti i da se usvoji nacionalna strategija za intelektualnu svojinu, po kojoj bi došlo do teritorijalne koncentracije sudova, rekla je ona.Tako je, prema njenim rečima, u većini evropskih država u kojima se patentnim sporovima bavi mali broj sudova, kao na primeru u Nemačkoj, gde to radi samo jedan sud.

Sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS Danica Mićanović je rekla danas za Tanjug da je znanje najvažniji resurs koji Srbija trenutno ima i da se ne smemo dozvoliti da se uvozi znanje i tuđe tehnologije.
Mićanović je rekla da je poražavajuće što se Srbija nalazi na začelju liste EU u oblasti inovativnosti napominjući da je u prethodnom periodu bilo pomaka i da je Srbija po aktivnost mladih od 20 do 24 godine iznad proseka, kao i zemlja u usponu prema rezultatima naučno istraživačkog rada. Za to je potrebna finansijska podrška, rekla je ona dodajući da PKS brojnim aktivnostima podržava transfer znanja u privredu i da pokušava da nađe investitore za primenu inovacija.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">