Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad ove godine je ostvario najbolji izvozni rezultat u 75 godina dugoj istoriji postojanja, vredan 21 milion evra, izjavio je direktor te ustanove Borislav Kobiljski.
Direktor Kobiljski je kazao Tanjugu da je, pored rekordnih finansijskih pokazatelja, Institut istovremeno napravio i značajan pomak u pogledu rentabilnosti poslovanja i smanjenja troškova.

„Ohrabrujuća je činjenica da interesovanje za naša semena i dalje raste,već su nam iz Ukrajine za nastupajuću prolećnu sezonu stigli zahtevi koji našu semensku proizvodnju za tu zemlju sa ovogodišnjih 7.000 povećavaju na 12.000 hektara“, rekao je Kobiljski, dodajući da takvih primera ima puno i da u Institutu imaju mnogo razloga da sa optimizmom gledaju u sledeću prodajnu sezonu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad je, prema Kobiljskom, u ovoj godini uvećao prihode od izvoza semenskog kukuruza, u odnosu na 2011, za oko četiri miliona evra, dok je prodaja u inostranstvu suncokreta udvostručena u odnosu na prošlu godinu.

„Povećanje se odnosi na sve zemlje u koje izvozimo, a ne samo u Ukrajini i Rusiji“, rekao je Kobiljski.

Direktor je naglasio da je Institutu, ipak, apsolutni prioritet domaće tržište na kome su se, kako je rekao, novosadski hibridi pokazali da imaju nivo adaptibilnosti i stabilnosti prinosa, tako da i u ekstremnim uslovima suše kakvi su bili ove godine, nigde nije zabeležen „prinos nula“.

„Pokazali smo da genetika koja je ovde stvorena može, i pri takvim ekstremnim izazovima, da odgovori na kvalitetan način. Naravno da na tome nećemo stati i mnogo toga novog pripremamo za narednu sezonu“, kazao je Kobiljski dodajući da su u pripremi kukuruzi potpuno drugačijeg tipa sa izuzetno brzim otpuštanjem vlage i ranijim zrenjem.

Kobiljski je najavio da će u narednom periodu u Institutu „biti potpuno nova priča“ u kojoj će i kod kukuruza i kod ostalih biljnih kultura biti smanjen broj hibrida i da će se raditi sa većim kapacitetima, snagom i motivacijom u odnosu na ovu godinu u kojoj su ostvareni, kako je kazao, vanredno dobri rezultati.

Direktor Instituta je istakao da je i njemu lično, ali i svim zaposlenim u Institutu, zasmetalo što je u pojedinim medijima objavljeno da „Institut propada“, uprkos podacima koji govore o rekordnom izvozu i koji su, kako je naglasio, relevantni, čitljivi i apsolutno transparentni.

„Naša projekcija i očekivanja za narednu sezonu moraju ići u pravcu da se dodatno poveća izvoz u nekom okviru od najmanje 25 pa do 50 procenata“, rekao je Kobiljski dodajući da je plan kada je domaće tržište u pitanju, da bude obezbeđeno vrhunsko seme po najprimerenijim cenama.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">