Reklama

Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/

Ministar poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin o vrednosti sporazuma i roku za njegovu realizaciju. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin danas je sa direktorima preduzeća „Agromed“ a.d. iz Ruske Federacije i „Ost-Import“ d.o.o. iz Republike Belorusije, potpisao Pismo o namerama o saradnji u oblasti stočarstva kojim će biti omogućen uvoz iz EU 50.000 muznih grla.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vođeno namerom da proširi privrednu saradnju u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije sa Rusijom i Belorusijom, u narednom periodu će sprovoditi Program zajedničke investicione delatnosti u oblasti poljoprivrede u Republici Srbiji u periodu od 2011.-2016. godine. Obim investicija za povećanje matičnog stočnog fonda iznosi 60 miliona evra tokom prve godine ostvarenja Programa, uz naknadno godišnje povećanje od 8 miliona evra.

Cilj Programa je unapređenje sektora stočarstva u Republici Srbiji, dobijanjem šanse za plasman mleka, mlečnih proizvoda, mesa i proizvoda od mesa na svetskom, regionalnom i domaćem tržištu, tj:

  • povećanje matičnog stočnog fonda, za 50.000 muznih grla, steonih junica, holštajnsko-friske rase
  • povećanje izvoza rasnog podmlatka na rusko i belorusko tržište za 15 %
  • povećanje obima isporuka viskokvalitetnog genetskog materijala za proizvođače u Rusiji i Belorusiji
  • isporuka visokokvalitetnih veterinarskih preparata i opreme visoke tehnologije, beloruskih i ruskih proizvođača u skladu sa zahtevima Evropske komisije u Srbiju.

Tom prilikom ministar Dragin je istakao da je ovo značajni podsticaj za unapređenje stočarstva i proizvodnju mleka u Srbiji. Potpisivanju prvog multilateralnog dokumenta u okviru Programa unapređenje sektora stočarstva u Republici Srbiji prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije nj.e. Aleksandar Konuzin, kao i otpravnik poslova Republike Belorusije Sergej Čičuk, koji su zaključili da Srbija, Rusija i Belorusija imaju isti nacionalni cilj, modernizaciju poljoprivrede, kao i proširenje dalje saradnje između zemalja.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">