Reklama

Izvor: Privredna Komora Beograd

IZVOD IZVEŠTAJA O PRVOM UPOREDNOM ISPITIVANJU I OCENJIVANJU KVALITETA JESTIVOG BILJNOG I MASLINOVOG ULJA

Pokret potrošača – Beograd, izvršio je prvo uporedno ispitivanje i ocenjivanje kvaliteta ulja u skladu sa Programom uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta životnih namirnica, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda.

UZORKOVANjE

Uzorkovanje je izvršila Komisija Pokreta za zaštitu potrošača-Beograd.
Uzorci za analize, superanalize i ocenu senzornih svojstava kupljeni su 17.06.2010.g. u Beogradu. Kupljeno je ukupno 20 uzoraka od 6 proizvođača u 9 prodajnih objekata. 17 uzoraka ili 85% je iz domaće proizvodnje, a 3 uzorka ili 15% iz uvoza. Za uporedna ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta kupljeno je 10 uzoraka jestivog rafinisanog suncokretovog ulja, dva uzorka hladno ceđenog jestivog suncokretovog ulja, 3 uzorka mešanog jestivog rafinisanog biljnog ulja (repičino, suncokretovo i ulje kukuruzne klice), jedan uzorak maslinovog ulja od komine, dva uzorka ekstra devičanskog maslinovog ulja i dva uzorka mešanog jestivog biljnog ulja (mešavina suncokretovog 80% i maslinovog 20% ulja.

Za potrebe uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta kupljena su po tri uzorka u originalnim pakovanjima, za potrebe analiza, superanaliza i ocenu senzornih svojstava.

Svi kupljeni uzorci su bili u roku upotrebe i čuvani su u prodajnim objektima u skladu sa propisima.

REZULTATI LABORATORIJSKIH ISPITIVANjA

Laboratorijska ispitivanja mikrobiloške ispravnosti i kvaliteta izvršena su na Institutu za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.

Mikrobiloškim analizama jestivog biljnog ulja i maslinovog ulja ispitano je prisustvo: Salmonella vrste u 25 g/ml, Koagulaza pozitivne stafilokoke u 0,01 g/ml, Sulfitoredukujuće klostridije u 0,01 g/ml, Proteus vrste u 0,01 g/ml i Escherichia coli u 0,01 g/ml. Svi ispitani uzorci su u skladu sa Pravilnikom o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu (Sl. list SRJ 26/93, Sl. list SRJ br. 53/95, Sl. list SRJ br. 46/02).

Laboratorijskim ispitivanjima proveren je kvalitet maslinovog ulja preko sadržaja vode i drugih isparljivih materija, peroksidnog broja, sadržaja slobodnih masnih kiselina kao oleinska kiselina, saponifikacioni i jodni broj i utvrđeno je da su svi uzorci u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za jestivo maslinovo ulje i jestivo ulje komine masline (Sl. list SRJ br. 54/99).

Laboratorijskim ispitivanjima proveren je kvalitet jestivog biljnog ulja preko peroksidnog broja, sadržaja vode i drugih isparljivih materija, sadržaja sapuna (alkalitet) i kiselinskog broja i utvrđeno da su svi uzorci u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za jestiva biljna ulja i masti, margarin i druge masne namaze, majonez i srodne proizvode (Sl. list SCG br. 23/2006).

Rezultati ispitivanja su dati u tabeli Uporednog pregleda i cena ulja u prometu.

CENE

Prosečna cena jestivog suncokretovog ulja je 105,30 din/l. Najnižu cenu od 94,50 din/l imali su sledeći uzorci: Jestivo rafinisano suncokretovo ulje Sunce, proizvođača Sunce a.d. Fabrika ulja i biljnih masti, Sombor; Jestivo rafinisano biljno ulje suncokreta Cvet Banata, proizvođača Fabrika ulja „Banat“ AD, Nova Crnja; Jestivo rafinisano ulje suncokreta Vital, proizvođača „Vital“ A.D., Vrbas i Jestivo rafinisano suncokretovo ulje Dijamant, proivođača „Dijamant“ a.d. Zrenjanin, svi kupljeni u Rodi, Autoput 18, Zemun. Najvišu cenu od 180,00 din/l u grupi suncokretovih ulja imalo je Hladno ceđeno jestivo suncokretovo ulje Uvita, proizvođača „Uvita“, Debeljača, kupljeno u STR „Stefan“na Pijaci Bežanijska kosa.

Prosečna cena mešanog jestivog ulja je 198,76 din/l. Najnižu cenu 165,26 din/l u ovoj gupi ulja imalo je Mediteran, mešano jestivo biljno ulje (mešavina suncokretovog 80% i maslinovog 20%), proizvođača „Dijamant“ a.d. Zrenjanin, kupljeno u Rodi, Autoput 18, Zemun, a najvišu od 220,00 din/l Omegol, mešano jestivo rafinisano biljno ulje (repičino ulje, suncokretovo ulje i ulje kukuruzne klice), proizvođača „Dijamant“ a.d. Zrenjanin, kupljeno u prodavnici Aman d.o.o. Vojvođanska 402, Surčin.

U grupi maslinovih ulja najskuplje je Devičansko maslinovo ulje ekstra virgino, uvoz iz Italije, kupljeno u Familija marketu d.o.o., Beograđanka, Masarikova 5, koje se prodaje po ceni od 267,25 din/pak, s tim što je pakovanje od 0,25l; a najjeftinije Maslinovo ulje od komine Elia (Zemlja porekla Grčka. Uvoz iz Bugarske), kupljeno u Familija marketu d.o.o., Beograđanka, Masarikova 5, po ceni od 472 din/pak, a pakovanje je od 0,75l.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">