Član Upravnog odbora Asocijacije Banatski paori, Miroslav Grubanov, izjavio je danas da je nakon protesta u ponedeljak poljoprivrednicima isplaćeno gotovo 90 odsto subvencija za ovu godinu i da su na današnjem sastanku sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem dobili obećanje da će u narednih 10 dana biti isplaćen ostatak. …
Grubanov je kazao da im je na sastanku rečeno da je sada kasno da se nešto menja u vezi sa kupovinom goriva, ali da će na proleće dobiti kartice kojima će odmah moći da kupuju gorivo.

„Što se tiče predstojeće žetve suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza, dobili smo obećanje da ćemo u narednih dan ili dva nastaviti razgovore sa Ministarstvom poljoprivrede kako bi se našla rešenja koja bi uticala na to da poljoprivrednici ne budu izigrani i njihov proizvod obezvređen“, kazao je Grubanov.

On je naveo da su na današnjem sastanku otvoreni temeljni problemi kao što je strategija daljeg razvoja poljoprivrede, da su naišli na razumevanje za zahtev da treba da se forsiraju mala poljoprivredna gazdinstva, i da mali poljoprivrednik može da živi, radi i opstane uz pomoć države, uz veće subvencije i saradnju s ministarstvom, jer, kako je rekao, nije sve u ukrupnjavanju.

Kada je reč o otkupu pšenice, Grubanov je rekao da na sastanku nisu ulazili u detalje.

Prema njegovim rečima, Vučić je najavio veliku kreditnu liniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja će biti usmerena u srpsku poljoprivredu, kao i da su poljoprivrednici na sastanku tražili da se više novca usmeri ka malim poljoprivrednim proizvođačima i da su dobili obećanje da će se u tom pravcu ići.

„Želim da se nadam da je ovo samo početak saradnje i razumevanja što će pomoći srpskim poljoprivrednicima“, naveo je Grubanov.

Kada je reč o nekim radikalnijim potezima u vidu protesta on je kazao da se odluke o tome donose zajednički na Upravnom odboru, ali da će, kako je rekao, verovatno trenutno stanje kakvo je sada ostati i da će se videti kako će teći razgovori sa vladom i ministarstvom.

Grubanov je rekao i da će za dvadesetak dana ponovo biti održan sastanak sa Vučićem.

Husar: Sistemski rešiti probleme

Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika, Jan Husar, kazao je novinarima da je izuzetno značajna nit koja se danas protezala kroz ceo sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, sistemsko rešavanje problema u poljoprivredi.

„Do sada je poljoprivrednik uvek bio u situaciji da odgovara na određenu lošu situaciju sa žitom, subvencijama, sušom…Izuzetno nam je važno bilo da dobijemo saglasnost vlade da ćemo sistemski pokušati da rešavamo te probleme, kako poljoprivrednik ne bi ostao kratkih rukava kada se određena poljoprivredna proizvodnja završi“, dodao je Husar.

On je kazao da su dobili obećanje prvog potpredsednika vlade da će organizovati sastanke i sa ministarstvima trgovine, poljoprivrede i sa vladom, ali i sa drugim zainteresovanima u celom krugu proizvodnje.

„Nas interesuje cena žita, građane interesuje cena hleba i testenina, a proizvođače interesuje cena brašna, i izuzetno je važno da u tom jednom sledu događaja imamo pravednu raspodelu“, smatra Husar.

Ukoliko vlada želi da utiče na sve to u domenu svojih mogućnosti, mi smo zadovoljni i želimo sa vladom učestvovati u sistemskom rešavanju problema, dodao je Husar.

Asocijacija paora je protestovala zbog niske otkupne cene pšenice od 16 dinara po kilogramu, s obzirom da je, prema njihovim rečima, cena proizvodnje 20 dinara, i zbog kašnjenja subvencija.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">