Ispod plantaža, zbog kojih je južna Italija postala drugi najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, geolozi su otkrili daleko unosniju tečnost – naftu.
Italiju će spasti masline?

Bazilikata, planinska i slabo naseljena pokrajina u južnom delu Italije, leži na više od milijardu barela nafte, nudeći Italiji značajno oruđe u borbi protiv dvogodišnje recesije, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Italijanska energetska kompanija ENI i francuski Total planiraju da udvostruče proizvodnju, podižući proizvodnju u Italiji na skoro 200.000 barela dnevno, čime bi ta zemlja postala treći najveći evropski proizvodjač nafte posle Britanije i Norveške.

Otkako je 1990-ih godina započeto sa proizvodnjom nafte na tom naftnom polju, njegov razvoj je više puta bio onemogućen zbog protivljenja zaštitnika životne sredine i birokratskih odlaganja.
„Ovo je gigantsko polje, koje ima ogromne potencijale“, rekao je direktor istraživačkog i proizvodnog odeljenja kompanije ENI i predsednik Italijanske naftne i rudarske asocijacije, Klaudio Deskalci.
„Italija troši čak 60 milijardi evra na naftu i povećanje proizvodnje, a mogla bi uštedeti oko pet milijardi evra i otvoriti oko 20.000 radnih mesta“, dodao je Deskalci.

Italijanska vlada je u okviru nacionalne energetske strategije za prošlu godinu kao jedan od ciljeva odredila povećanje proizvodnje nafte i gasa.

Bivši italijanski premijer Mario Monti je prošle godine dao zeleno svetlo za istraživanja kompanije Total na polju Tempa Rosa u Bazilikati, dok su ENI i lokalne vlasti trenutno u pregovorima o povećanju proizvodnje u oblasti Val d’Agri.

Italija, koja se bori sa najdužom recesijom u poslednje dve decenije, nikada nije bila naftom bogata zemlja. Ova zemlja proizvodi 101.000 barela dnevno, odnosno oko sedam odsto ukupne potrošnje, uglavnom vadeći nafti iz podzemnih oblasti Bazilikate i podvodnih nalazišta pored Sicilije, ali i iz delova centralne i severne Italije.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">