„MK Group“ ulaže 20 mil EUR u novi pogon u Pećincima

Prvi pogon za dobijanje šećera iz melase u Srbiji počeće da radi početkom 2014. godine u šećerani „Sunoko“ u Pećincima. Kompanija „MK Group“ odlučila je da u novo postrojenje uloži 20 mil EUR, a ta investicija trebalo bi, kako „eKapiji“ kažu u šećerani, da se isplati već za pet godina.

– Novi pogon za preradu melase odnosno odšećeravanje melase biće smešten u okviru proizvodnog centra Pećinci. Izgradnja fabike je već počela. Očekujemo značajne uštede, više od 4 mil EUR na godišnjem nivou, što znači da je period otplate investicije oko pet godina. Od 2003. u šećeranu u Pećincima smo uložili 70 mil EUR tako da je postala najmodernija i najefikasnija fabrika za proizvodnju šećera u Evropi – kaže u intervjuu za „eKapiju“ Ljubiša Radenković, direktor kompanije „Sunoko“, koja posluje u sastavu „MK Group“.

Melasa je nusproizvod u postupku proizvodnje šećera i najčešće se koristi u proizvodnji alkohola i kvasca. Međutim, kako kaže naš sagovornik, primenom novih tehnologija omogućeno je da se dodatno iz melase ekstrahuje šećer.

– Iako se radi o velikoj investiciji odlučili smo se na novi korak u proizvodnji šećera. Do sada u Srbiji nije bilo zastupljeno dobijanja šećera iz melase. Međutim u Evropi postoje nekoliko fabrika koje koriste ovu ili sličnu tehnologiju. Najmodernija tehnologija za preradu melase koju ćemo koristiti u šećerani u Pećincima predstavljaće kombinaciju francusko-finske opreme, odakle i dolaze projektne kuće sa kojima sarađujemo – napominje Radenković.

„Sunoko“ će ove godine u svojim fabrikama, u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, proizvesti oko 80.000 tona melase i ona će biti prerađena u novom pogonu u Pećincima. To postrojenje će omogućiti iskorišćavanje 80% šećera iz melase koja nastaje nakon prerade šećerne repe.

– Proizvodnje šećera zahteva velika ulaganja. Svaka šećerana košta oko 150-200 mil EUR što se investicija tiče. U najboljoj šećerani koju smo kupili do danas smo smanjili energetske troškove za 80%. Ukupan projektovani godišnji kapacitet prerade šećera u šećeranama „MK Group“ je na nivou od oko 400.000 tona. Plan je da od melase „Sunoko“ godišnje proizvede dodatnih 35.000 tona šećera.

„MK Group“ je sredinom oktobra potpisao ugovor sa Nemačkim društvom za investicije i razvoj (DEG). Srpska kompanija se tako zadužila za 50 mil EUR kako bi unapredila poljoprivrednu proizvodnju i povećala energetsku efikasnost, od tog iznosa 20 mil EUR biće izdvojeno za pogon za preradu melase.

Šta je melasa?

Melasa nastaje kao nusproizvod pri proizvodnji rafinisanog šećera iz šećerne repe. Melasa je gusta tečnost, tamnosmeđe ili tamnozelenkaste boje, svojstvenog mirisa i slatkog ukusa.

Osim visokog udela šećera, melasa sadrži čitav niz visokovrednih minerala, vitamina, masnih kiselina, belančevina kao i bogatu aromu, koja podstiče konzumiranje hrane kod životinja.

Melasa se koristi u proizvodnji alkohola i kvasca, fabrikama stočne hrane, na stočnim farmama kao dodatak ishrani. Neki od onih koji propagiraju zdravu ishranu preporučuju konzumiranje melase kao zaslađivača umesto šećera.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">