Reklama

Izvor: http://www.beta.rs/

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede i trgovine su za prvih šest meseci ove godine iz prometa povukle više od 243 tona hrane i pića, što je skoro tri i po puta manje nego u isto vreme prošle godine, saopštilo je to ministarstvo.

Kako je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine, glavi razlozi za povlačenje robe iz prometa, ali i njeno oduzimanje i uništavanje, bili su istekao rok trajanja, nepravilna deklaracija, ali i loš kvalitet proizvoda.

Najčešći nalozi za povlačenje iz prometa odnosili su se na meso, mesne prerađevine, voće, povrće i alkoholna pića.

Zbog promene mirisa, ukusa ili boje, isteklog roka upotrebe, nepostojanja ili nepravilnih deklaracija, veterinarska inspekcija je za prvih šest meseci iz prometa povukla 64.481 kilograma mesa i 27.167 kilograma mesnih prerađevina.

Iz prometa je povučeno i 8.807 litra mleka i 2.512 litara mlečnih proizvoda, 6.126 komada jaja, 171 kilogram ribe, 15 kilograma meda, i 4.997 kilograma ostale hrane životinjskog porekla.

Poljoprivredni inspektori su istovremeno van prometa stavili 2.884 kilograma proizvoda biljnog porekla, od čega je 2.314 kilograma bilo voća i povrća koji nisu posedovali dokaz o bezbednosti.

Iz prometa je privremeno isključeno i više od 122.000 litara alkoholnih pića i 6.724 litara bezalkoholnih pića i mineralne vode, dok je oduzeti ili uništeno 2.123 litara alkohola.

Kako je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine, iz prodavica je zbog isteka roka trajanja uklonjeno i 212 kilograma instant napitaka, 13 kilograma žutog šećera, sedam kilograma slatkiša.

Dodaje se da je van prometa stavljeno i 101 kilogram testenina zbog prisustva žiška, 56 kilograma smokava zbog promene mirisa i ukusa, 55 kilograma kupusa u procesu truljenja, 50 kilograma kafe zbog nepropisnog deklarisanja i prisustva surogata, 38 kilograma mlevene paprike zbog prisustva skroba – surogata i 32 kilograma čokolade bez deklaracije na srpskom jeziku.

Poljoprivredna inspekcija je u prvoj polovini ove godine podnela ukupno 344 prijave za pokretanje prekršajnog postupka, privredni prestup i krivična dela, što je skoro tri i po puta manje nego u prvih šest meseci 2010. godine.

Veterinarska inspekcija je takođe imala manje podnetih prijava. Od početka godine do kraja juna podnela je ukupno 381 prijava, odnosno 1,4 puta manje nego u isto vreme lane.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">