Izvor: Tanjug

Prema podacima Uprave carine, od januara do kraja septembra 2011. iz Srbije je izvezeno 60.350 tona maline u ukupnoj vrednosti od 104 miliona evra, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.
Za devet meseci iz naše zemlje je izvezeno, po kategorijama, sveže maline za 4,8 miliona evra, „rolenda“ za 56,7 miliona evra, „griza“ za 29 miliona evra, „bruha“ za 4,8 miliona evra, „bloka“ za 4,1 miliona evra, „originala“ za 4,4 miliona evra i ostale maline za 500.000 evra.

U Ministarstvu napominju da se količine plasirane u pomenutom periodu ne odnose samo na maline roda 2011, već i na prenesene zalihe iz roda 2010. godine, kojih je bilo od 10.000 do 15.000 tona.

Sveža malina se izvozila najviše u Nemačku i Austriju, „rolend“ u Nemačku, Belgiju i Francusku, „griz“ u Francusku i Nemačku, „bruh“ u Nemačku i Belgiju, „blok“ u Nemačku i Francusku, „original“ u Francusku i Belgiju, a preostala malina u Nemačku i Austriju.

Prema saznanjima od nekih hladnjačara, naša malina „rolend“ se prodaje po ceni od 1,40 evra do 1,60 evra po kilogramu za veća pakovanja (10 kilograma ili 4 x 2,5 kilograma), franko utovareno u mestu isporučioca (bez troškova prevoza i ostalog), navode u Ministarstvu. Izvozna cena „griz“ maline kreće se oko jedan evro po kilogramu.

Srpska malina inače se najčešće izvozi u zemlje Evropske Unije – Nemačku, Francusku, Belgiju, Austriji, Holandiju i Italiju, a od zemalja u okruženju, najveći izvoz je u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Poslednje dve godine primećen je nešto veći izvoz u Švajcarsku i SAD.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">