Pobednik finala Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2013. godinu je tim „Brainiacs“ sa inovacijom „Smarting“. Predsednik PKS Željko Sertić pozvao inovatore da se obrate Privrednoj komori Srbije za podršku u razvoju i implementaciji svojih inovacija

U finalu devetog po redu takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, koje je održano u četvrtak, 26. decembra, u studiju 9 RTS-a u Košutnjaku, predstavljeno je šest inovacija u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, mašinstva, poljoprivrede i voda. U finalnom nadmetanju učestvovale su sledeće inovacije: Servis za organizaciju i promociju događaja (tim „Atendra“), Nov sistem za neuro-povratnu spregu (tim „Brainiacs“), Kombinovana ratarska mašina (tim „Epoha“), Tehnologija primene suvog leda pri siliranju stočne hrane (tim „Led“), Inovativno sredstvo za čišćenje ventilacionih kanala (tim „Stop virus“) i Uređaj za dezinfekciju vode pomoću ultrazvučnih talasa i srebra (tim „Ultrasonic“).

O pobedniku je odlučio šestočlani žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Gajić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radojko Srbljanović, državni sekretar Ministarstva privrede Republike Srbije, Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Radojka Nikolić, urednik časopisa Ekonometar i prof. dr Sanja Vraneš, generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“.

Konačan poredak timova od 1. do 6. mesta je: Brainiacs, Epoha, Led, Ultrasonic, Atendra i Stop virus.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, čestitajući svim učesnicima, rekao je da je ovo takmičenje demonstracija kreativnosti i umeća srpskih inovatora, ali da je veoma važna i implementacija inovacija na realnom tržištu.

Sertić je pozvao inovatore da se obrate Privrednoj komori Srbije za podršku za razvoj svojih inovacija, njihov plasman na tržištu, kao i prilikom osnivanja kompanija.

Na ovogodišnjem takmičenju, učestvovalo je 118 timova, od kojih se u II kolo plasirao 94 tim. Poslovni model je predao 51 tim, a od ovog broja 32 tima je predstavilo svoje inovacije na Izložbi inovacija, koja je održana 27.11.2013. u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a finalisti su određeni u polufinalnim takmičenjima, održanim u Novom Sadu i Kraljevu početkom decembra.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka, Privredna komora Srbije i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

O inovaciji „Smarting“: Neuro-povratna sprega je metod koji pomaže ponovno treniranje mozga i razvoj izgubljenih sposobnosti. Trenutna neuro-povratna sprega koristi nezgrapne, žičane, skupe EEG instrumente za akviziciju moždanih aktivnosti koja nalaže ekspertsko pozicioniranje elektroda. Ova činjenica limitira neuro-povratnu spregu samo na laboratorijske uslove, koji iziskuju visoke troškove medicinskog osoblja i malog broja termina za pacijente. Najnovije tehnološke inovacije (minijaturizovani pojačivač i analogno-digitalni konvertori, bežična komunikacija i veoma brzi mikro-kompjuteri) u kombinaciji sa pametnim telefonima omogućavaju razvoj novih potpuno mobilnih sistema za neuro-povratnu spregu. Novi sistem omogućava zamenu laboratorijskih treninga sistemima visokog kvaliteta, pristupačnih u domovima. Ovakav uređaj sa mobilom neuro-povratnom spregom unapredio bi kvalitet života ljudi i svojom konformnošću. MBrainTrain’s “Smarting” ima cilj da razvije, proizvede i evaluira malu seriju takvih mobilnih, kućno-orijentisanih uređaja. Uskoro, “Smarting” bi mogao da postane medicinski uređaj odobren od zdravstvenih i osiguravajućih kuća. Ova mogućnost nije ranije bila ponuđena i predstavljaće veliki rast na tržištu za neuro-povratne sprege.

Autor: N. Mitrović
Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">