Izvor: RTV

Izgradnja Centralnog nacionalnog instituta za stočarstvo u Novom Sadu trebalo bi da počne u septembru ove godine, izjavio je danas vojvođanski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.
Petrović je prilikom obilaska 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma rekao novinarima da je Vlada Vojvodine u završnim pregovorima o pronalasku lokacije gde će se Institut nalaziti.

On je dodao da je najverovatnije da će Institut biti sagrađen u Rimskim šančevima kraj Novog Sada, gde je i Institut za ratarstavo i povrtarstvo. „Ubeđen sam da ćemo već u septembru početi izgradnju ove ustanove, koja je od vitalnog značaja za dalji razvoj stočarske proizvodnje u Srbiji“, rekao je Petrović.

Evropska unija će, prema njegovim rečima, u taj projekat uložiti značajna sredstva. „Konkurisali smo kod Evropske unije i očekujemo pomoć između pet i šest miliona evra. Vlada Srbije će obezbediti dva miliona evra, a milion evra već je obezbedila Vlada Vojvodine“, rekao je Petrović.

Vojvođanski sekretar za nauku je najavio da će Pokrajina nabaviti i potrebnu opremu za završetak izgradnje kompletnog sistema za kontrolu hrane, uključujući i kontrolu genetski modifikovane hrane. Ta sistem, kako je objasnio, biće smešten u novom tehnološkom parku u Novom Sadu, čija bi izgradnja trebalo da počne idućeg meseca.

Govoreći o Programu razvoja novih tehnologija i novih proizvoda koji sprovodi njegov sekretarijat, Petrović je rekao da je u Vojvodini do sada otvoreno 24 malih i srednjih preduzeća koja se bave poljoprivredom i prehrambenom industrijom. „Vlada Vojvodine je u te projekte uložila 730 miliona dinara, a u preduzećima je posao dobilo 10.600 ljudi“, kazao je Petrović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">