„Mleko u Srbiji je bezbedno za upotrebu i zdravlje ljudi nije ugroženo“, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.

„Tačno je da postoji sumnja na povećano prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka ali mi smo u skladu sa tom sumnjom preduzeli adekvatne mere“, rekao je ministar Knežević i dodao da je veterinarska inspekcija povukla iz prometa određene količine mleka čiji su uzorci poslati na superanalizu u Holandiju.

Ministar Knežević je naglasio da mleko, koje je veterinarska inspekcija stavila van prometa, nije povučeno jer je dokazana njegova neispravnost već je povučeno iz preventivnih razloga dok ne stignu konačni i precizni laboratorijski rezultati.

„Oni koji su do sada pili bilo koje mleko kupljeno u prodavnicama nemaju razloga da brinu za svoje zdravlje jer su količine aflatoksina u njemu na nivou onih vrednosti koje su godinama i decenijama unazad smatrane normalnim“, objasnio je ministar Knežević. „Primera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku je deset puta viši nego kod nas. Dakle, Barak Obama pije mleko istog ili lošijeg kvaliteta nego građani Srbije“, dodao je on.

„Danas sam održao sastanak sa direktorima najvećih mlekara i dao im nalog za striktno sprovođenje kontrole sirovog mleka i gotovih proizvoda. Takođe, naše inspekcije vrše vanrednu kontrolu stočne hrane u nameri da obustave isporuku mleka sa farmi na kojima se muzne krave hrane kontaminiranom stočnom hranom“, rekao je ministar Knežević.

„Situacija je pod kontrolom i državne institucije će ozbiljno i odgovorno raditi svoj posao u skladu sa zakonom. Nema razloga za paniku niti senzaciju“, zaključio je ministar Knežević na konferenciji.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">