Reklama

Izvorišta vode su prirodni resurs, pripadaju državi i ne mogu se otuđiti, bez obzira da li se izvor nalazi na parceli koja je privatno ili državno vlasništvo, istakao je danas ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

On je povodom jednog oglasa na internetu gde se za veliku svotu novca nudi plac sa izvorom vode, naglasio da se može dobiti samo pravo za istraživanje vodnog resursa.

Bačević je za RTS rekao i da kod nas postoji jedna nelogičnost i da se ovaj prirodni resurs nalazi u nadležnost dva ministarstva, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Ministarstva poljoprivrede.

Ministar je pojasnio da se zahtev za hidrogeološka istraživanja podnosi Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, da taj postupak traje oko tri godine, a da se nakon toga rade elaborati o rezultatima istraživanja, rezervama vode i određivanju njenog kvaliteta i kvantiteta.

„Kada se sve završi nadležnost se prenosi na Ministarstvo poljoprivrede gde se izdaje vodna dozvola“, naglasio je Bačević.

On je dodao da je ministarstvo koje on vodi u pripremi novog zakona, koji će na jesen ući u skupštinsku proceduru, predložilo da se sve što se tiče hidrogeoloških pojava rešava u jednom ministarstvu.

Bačević je podsetio da Srbija ima respektabilan potencijal rezervnih podzemnih voda i da se započelo sa izradom katastra podzemnih voda Srbije, ali da je sve prekinuto 2000. godine.

„Za dve godine istraživanja detektovalo više od 2.000 hidrogeoloških pojava, a veruje se da ih ima više od 6.000. To govori o velikim hidrogeološkim potencijalima naše zemlje kada su u pitanju podzemne vode“, zaključio je Bačević.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">