Reklama

U 2010. godini iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za 2,24 milijarde dolara, a uvezeno za 1,04 milijarde dolara.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2010. godini iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti od 2,24 milijarde dolara, dok je istovremeno uvezeno za 1,04 milijarde dolara. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2010. godini iznosi 1,2 milijarde dolara i ima rast od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz poljoprivrede beleži rast od 15,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz samo za 3,4 odsto. Izvoz poljoprivrede učestvuje u ukupnom robnom izvozu zemlje sa 22,9 odsto, uvoz sa 6,2 odsto, dok je pokrivenost uvoza sa izvozom 216,2 odsto.

,,Poljoprivreda je sa prehrambenom industrijom prošle godine izvezla gotovo polovinu svoje proizvodnje. Inače, kada govorimo o izvozu agrara treba reći da je on rekordan, kao i suficit, ali je daleko ispod onog što je najavljivao aktuelni ministar poljoprivrede, da će biti tri milijarde dolara“, kaže saradnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković. Po njegovim rečima najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u 2010. godini su: kukuruz žuti u vrednosti od 307,7 miliona dolara, šećer od šećerne repe u vrednosti od 184,3 miliona dolara, malina ,,roland“, zamrznuta u vrednosti od 95,6 miliona dolara i merkantilna pšenica u vrednosti od 64,4 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita u vrednosti od 578,6 miliona dolara, i voće i povrće sa izvozom od 528,9 miliona dolara.

Kada je reč o uvozu hrane, Stanković kaže da među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa ,,nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 72 miliona dolara, sveže banane su kupljene za 30,5 miliona dolara, za pomorandže je plaćeno 21,1 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 246,2 miliona dolara, kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 167,9 miliona dolara. Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i konjukturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">