Mogućnosti srpskog agrara su velike i ta suficitarna grana mogla bi da ostvari izvoz do 10 milijardi evra godišnje, što je oko pet puta više nego lane, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

On je ukazao da je za tako visok rast izvoza agrara u narednim godinama neophodna jasna i dugoročna strategija razvoja domaće poljoprivrede.

„Imamo 4,5 miliona hektara obradivog zemljišta i odličnu klimu, ali svake sedme godine nas uništi suša, svake treće poplava. Ne znamo da upravljamo tim resursima“, naglasio je Bugarin.

Prema njegovim rečima, neophodne su investicije u sisteme navodnjavanja i kanalsku mrežu u Srbiji, ali i stimulativan način finansiranja poljoprivredne proizvodnje, a ne putem komercijalnih kredita.

„Moramo da investiramo u primarnu proizvodnju koja treba da podstakne prehrambenu industriju, jer su naši prerađivački kapaciteti veliki, a slabo iskorišćeni“, dodao je Bugarin.

On ističe da je neophodno unaprediti vrlo nisku konkurentnost srpske privrede i proizvodnju robe više faze prerade, a ne samo sirovina, kako bi Srbija, pored tržišta CEFTA regiona i EU, mogla da se pozicionira i na velikim i zahtevnim tržištima Istoka, Afrike, bivših zemalja Sovjetskog saveza.

Ta velika tržišta traže količinu, kvalitet i kontinuitet proizvodnje, a naš je problem nedostatak proizvoda, smanjen obim proizvodnje i pad privredne aktivnosti, upozorio je Bugarin.

„Imamo vrlo malu lepezu i asortiman roba za izvoz, uglavnom su to sirovine. Kada se na lestvici eksportnih roba nalazi na vrhu žuti kukuruz, jasno je o kakvom kapacitetu srpske privrede se radi“, kazao je on.

„Srećan sam što su prve količine Fijatovih vozila krenule iz Kragujevca, jer to je izvozni proizvod sa najvećom dodatom vrednošću“, naglasio je čelnik PKS.

Bugarin je kazao da bi Srbija mogla da se pozicionira na nova tržišta preko sektora poljoprivredno – prehrambene i tekstilne industrije, građevine, konsaltinga, inženjeringa, ali da moramo unaprediti konkurentnost.

„Moramo konačno zaustaviti nivo tehnološkog zaostajanja i propadanja privrede i industrije, jer sa ovim tempom do kraja veka nećemo sustići nivo izvoza iz 1989. godine. Moramo uvesti novu opremu i tehnologije, relaksirati privredu, smanjiti administrativne procedure, birokratiju, troškove poslovanja“, poručio je predsednik PKS.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">