Srbija je nekada izvozila 36.000 tona bebi bifa, a ove godine u Evropsku uniju neće izvesti čak ni 100 tona te vrste mesa, izjavio je Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, Miladin Ševarlić.

– Srbija je u proteklih 12 godina, od kada je dobila kvotu za preferencijalni izvoz 8.800 tona bebi bifa, na tržište EU izvezla najviše 17% od ukupne količine koja nam je odobrena – kazao je Ševarlić.

– To rečito ukazuje da agrarna politika u zemlji nije bila odgovorajuća, jer ako išta vredi u međunarodnim odnosima, to je obezbeđeno tržište, zagarantovano za plasman odgovarajućih količina – kaže on i ocenjuje da se radi „o specifičnoj diverziji u sektoru domaće agrarne politike“.

– Učešće stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je ispod 30%, što nije karakteristično ni za jednu državu u svetu – naveo je Ševarlić, dodajući da je zemlja zbog toga zavisna od uvoza ogromnih količina mesa iz drugih država, koje je „dopingovano“ genetski modifikovanom sojom.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">